Škodlivá přísada jídel. Důvody, proč dát ruce pryč od tohoto jedu

Zdraví 04. ledna 2018 | 11:10 — Monika Moorová
MSG (monosodium Glutamate), E621 či rostlinný nebo bílkovinný hydrolyzát. Pod všemi těmito názvy se skrývá starý známý glutaman sodný.
Další 2 fotografie v galerii
Sůl, která při dotyku s receptory nacházejícími se na jazyku chuť připomínající maso / Shutterstock

Říká se, že jeho historie sahá do dávné Číny a Japonska, kdy ho kuchaři využívali na ochucování jídel použitím řasy Laminaria japonica, která obsahovala velké množství přírodní formy glutamanu. Během 20. století se dostalo toto koření do světa. Začala se vyrábět náhrada přírodní formy glutamanu sodného, ​​který dokázal, a stále dokáže, oklamat jazyky lidí při požívání nekvalitního jídla poměrně příjemnou masovou příchutí.

Umami - pátá chuť

Kromě kyselé, hořké, sladké a slané chutě, existuje ještě pátá, tzv. glutamanová chuť-umami. Zdrojem umami je právě glutaman sodný, který po dotyku s receptory nacházejícími se na jazyku vytvoří zmiňovanou chuť připomínající maso.

Glutaman se běžně vyskytuje v mozku či ve svalech. Vyskytuje se i v potravinách, jako parmazán, rajčata, houby, maso a další. Tato forma je však čistě přírodní a není nijak nebezpečná. Chemicky vytvořený glutaman sodný se nachází v instantních polévkách, směsích koření, fast foodech, zálivkách, chipsech a nejrůznějších polotovarech.

Účinky glutamanu

Je tedy glutaman skutečnou hrozbou pro naše zdraví? Rozsáhlá studie uskutečněná pod záštitou Světové zdravotnické organizace závažný vliv glutamanu na lidské zdraví nepotvrdila. Bylo však vysledováno, že konzumace glutamanu u experimentálních zvířat i u lidí potlačuje pocit sytosti a způsobuje tak přejídání.

Ze studie bylo zjištěno, že krysy, které dostávaly do stravy dávky uměle vytvořeného glutamanu sodného, ​​přibíraly na váze více, než ty, které ho nedostávaly. Šlo o to, že zkoumaná zvířata se stávala rezistentní na leptin. Leptin je hormon, který hlásí tělu, že je syté. Pokud máte příliš vysokou rezistenci na tento hormon, vaše tělo nedokáže rozpoznat, že už má dost, a proto jste stále hladoví. U lidí se rezistence na leptin považuje za předzvěst cukrovky.

Jak se glutamanu vyhnout?

Pokud upřednostňujete přírodní chutě, dopřejte si raději přírodní glutaman a nenahrazujte ho jeho umělou alternativou. Koneckonců, mnoho pokrmů chutná výtečně díky bylinkám, soli, česneku, cibulce či pórku. O zázračných účincích česneku jsme psali dříve. Stačí popustit fantazii při vaření a vystačíte si i bez glutamanu. A ještě si zdravě pochutnáte.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Skiareál Špindlerův Mlýn odstartoval zimní sezónu velkolepě. Na sjezdovkách přivítal od pátku přes pět a půl tisíce lyžařů

Skiareál Špindlerův Mlýn odstartoval zimní sezónu...

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé...

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Zavřít reklamu