Potravina, která zocelí váš imunitní systém
I když se může zdát, že po jejich požití vám hoří celé zažívací ústrojí, má toto koření ve skutečnosti uklidňující vliv na trávicí trakt. Působí totiž přímo na imunitní systém, který pak přestává vyvolávat záněty v celém trávicím traktu. Podle vědců z Conencticutu souvisí konzumace chilli papriček s produkcí anandaminu, který připomíná drogu THC z konopí a tlumí záněty ve slinivce i ve střevech.
Při konzumaci chilli papriček se totiž kapsaicin (alkaloid, který papričkám dodává pálivost) napojuje na receptor TRVP1, tvořící základní položku flóry žaludku a střev, a díky tomuto spojení vznikne sloučenina anandamid.
Chemicky se podobá kanabionidům, které najdeme v marihuaně, a lékaři nyní překvapivě zjislili, že podobné receptory, na které se anandamin napojuje ve střevech, existují i v mozku. Chilli papričky ovlivňují náš život víc, než jsme si mysleli. V dalším článku se dozvíte podrobnosti.
Právě reakce těchto receptorů nám poskytuje marihuanové opojení. Vědci dodnes netušili, k čemu tyto receptory v mozku vlastně jsou a s úžasem si uvědomili, že zažívací a nervový systém mohou být v lidském těle propojeny víc, než kdokoli tušil.
Chilli papričky ale neprospívají pouze trávicí soustavě. Užitečné mohou být i pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Nejenže dokáží nastartovat metabolismus, ale rovněž potlačují chuť k jídlu. Jak je to možné? Podráždění receptorů TRPV1 vyšle mozku signál, že žaludek je plný a člověk přestává jíst. Pálivého sní méně. Zatímco tuk tyto receptory umrtvuje, pálivé jídlo je naopak stimuluje. To je důvodem toho, že když člověk jí tučná jídla, má tendenci se přejídat. Pokud je ovšem v tučném jídle obsažen i kapsaicin, nasytí se žaludek dříve a člověk sní méně kalorií.