Malinký plod, který v sobě ukrývá spoustu vitaminů. Víte, jak se správně konzumuje?
Tomuto ovoci se také přezdívá čínské jahody. Jeho pravý název je dvouslivák lahodný. V Číně je liči považováno za ovoce lásky. Jeho bílá dužina v sobě ukrývá spoustu cenných látek a vitaminů. Ale s jeho konzumací se to nesmí přehánět. Víte, jaké je ideální ovoce pro ženy? Více se dozvíte v našem jiném článku.
Liči jako okrasný strom
Dvouslivák pochází z Číny, kde dozrává na velkých stromech, které se dožívají až 300 let a dorůstají do výšky deseti metrů. Je to ovoce, které spadá do čeledi mýdelníkovité. Kromě Číny se také pěstuje i v dalších asijských zemích, na Srí Lance, ale také v jižní Africe, v Brazílii, na Floridě atd. Stromy liči se velmi často pěstují jako okrasné dřeviny. Plody rostou ve shlucích a mají nejčastěji oválný či kulatý tvar. Slupka je hrubá a má různou barvu, od oranžové přes červenou až po růžovou. Pod slupkou je bílá dužina s jemnou chutí a uvnitř pecka velikosti fazole.
Proměnlivá chuť
Na liči je zajímavá jeho chuť. Ta se totiž mění v závislosti na ingrediencích, s kterými jej kombinujete. Někdy je jeho chuť přirovnávána k mandarince, jindy zase k hroznovému vínu. Čerstvé liči je určené k okamžité konzumaci. Dobré vydrží jen několik dní. Zajímavou chuť dodají i alkoholickým a nealkoholickým nápojům. Vyrábí se z něj i džemy či šťávy. Prodává se ale i sušená varianta, která se v Číně používá třeba k slazení čaje. Ovoce je možné používat i jako součást slaných pokrmů.
Víte, jak se liči jí?
Nejjednodušeji můžete liči konzumovat, koupíte-li si ho kompotované, ale určitě stojí zato ochutnat i čerstvé ovoce. Dostat se k dužině není tak náročné jako u některých jiných druhů exotických plodů. Důležité je v obchodech vybírat zralé liči, které je křehčí. Říkáte si, že vám dozraje doma? U některého ovoce to možné je, liči však do něj nepatří. Čerstvé liči oloupete, rozpůlíte a vyjmete z něj pecku. Vypeckované plody konzumujte čerstvé, nebo je přidejte do ovocných salátů. Víte, jak správně konzumovat kaki? Většina lidí dělá stejnou chybu.
Jak liči pomáhá našemu tělu?
- Dužina liči pomáhá při kašli či bolestech žaludku.
- Čaj ze slupek se využívá jako podpůrná léčba neštovic.
- Rozemletá semena slouží jako přírodní analgetikum.
- Liči je rovněž zdrojem antioxidantů.
- Obsahuje vitaminy C, D, E, riboflavin, niacin a některé minerální látky – fosfor, hořčík, draslík, sodík a vápník.
- Účinné látky mají i listy. Mají analgetické, antipyretické a protizánětlivé účinky a měly by posilovat imunitu.
- Liči také pomáhá zklidňovat nervový systém.
- Pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi.
- Dokáže urychlovat metabolismus.
- Pomáhá snižovat vysoký tlak.
Liči s kuřecím masem
Jak už bylo výše zmíněno, liči se dá použít v kuchyni nejenom do sladkých, ale také slaných pokrmů. Vyzkoušejte třeba jeho netradiční kombinaci s kuřecím masem.
Postup
Nakrájejte si kuřecí maso na kousky, zakápněte je olivovým olejem, přidejte koření na kuře a dejte do lednice odležet. Pak maso orestujte, osolte, opepřete, přidejte k nim oloupané, vypeckované a nakrájené liči. Aby ovoce neztratilo svou chuť, nenechávejte ho příliš dlouho restovat, stačí ho jen lehce prohřát. Nakonec přidejte trochu bílého vína a máte hotovo. Směs můžete kombinovat třeba s rýží nebo čínskými nudlemi.