Nejčastější chyby, kterých se lidé dopouští při léčbě diabetu
Nepodceňujte kontrolu
Mnoho nemocných cukrovku podceňuje. Problémy nepociťují a nechtějí se omezovat. Polykají sice nějaké tablety či si dokonce píchají inzulín, ale pravidelně se ládují zákusky a doporučenou dietu dodržují jen těsně před kontrolou. Zvýšená hladina cukru průběžně poškozuje cévy a vnitřní orgány a po několika letech se dostaví nevratné poškození.
Jak je to s cukrem?
Doporučení, že nemocný cukrovkou nemá jíst cukr, je správné. Ale existuje celá řada jiných potravin, které obsahují velké množství sacharidů a ty se do hledáčku mnoha lidí, ale dokonce ani mnohých lékařů nedostanou. Na trhu tak jsou dokonce produkty pro diabetiky, které sice používají náhradní sladidla, ale přitom obsahují obrovské množství sacharidů, vyvolávají inzulínovou reakci a podílejí se na zvýšené hladině krevního cukru. Náhradní sladidla jsou navíc jen málo prospěšná našemu zdraví.
Nedostatek pohybu
Diabetik má často nadváhu, proto se moc nehýbe, a protože se moc nehýbe, jeho váha dále roste a roste i hladina krevního cukru. Na snížení hladiny cukru přitom nemá vliv pomalé ploužení po bytě, ale ostřejší chůze už ano. Není třeba se sedřít, ale zařadit pohyb, který prokazatelně spaluje kalorie, snižuje váhu, odstraňuje inzulínovou rezistenci. Jde typicky o aktivitu, která trvá alespoň půl hodiny a zapotíte se při ní. Hodinová procházka v ostřejším tempu je ještě lepší.
Inzulín versus ostatní potraviny
Běžně se lze setkat s následující situací – nemocný si v určitou hodinu aplikuje inzulín a následně musí sníst určitý objem a složení potravy, aby si nepřivodil zdravotní problémy způsobené příliš velkým poklesem krevního cukru. Přitom je možné, aby už důslednou úpravou stravy došlo k takovému snížení krevního cukru, která nebude vyžadovat inzulín vůbec nebo případně jen menší množství. Trápí vás zkažené zuby? Na vině může být zdánlivě nesouvisející cukrovka.
Místo aby nemocný řídil svůj stav, je otrokem rozhodnutí, že musí sníst třeba dva chleby, ačkoliv má chuť jen na jeden – mimochodem chleby plné sacharidů a z hlediska nemoci jen málo vhodné.
Vlastní odpovědnost
Mnoho nemocných o své nemoci nic neví. Nesnaží se zjistit, jak by mohli zmenšit své potíže. Nepřemýšlejí nad alternativními cestami. A k tomu přistupuje stejně nezasažené okolí, které diabetikovi nabídne koláče s argumentem, že jsou domácí a že to pro jednou nevadí. Z takového pro jednou se stane postupně pravidlo.
Zkuste žít podle následujících pravidel
Nejezte nic, co obsahuje cukr. Pro zpestření si vytipujte pár potravin s přidaným cukrem, které jsou pro vás důležité. Může to být třeba vysokoprocentní čokoláda, hořčice, nějaké dochucovadlo. Občas je v malém množství použijte, protože jde o to, aby vám pokrmy chutnaly. Nejzdravější potraviny, které jsou nezbytné pro zdravé fungování našeho těla.
Nejezte zbytečně škroby, které se stejně štěpí na cukry. Zajímejte se o obsah sacharidů a snižte jejich objem ve své stravě. Zvyšte objem konzumované vlákniny, která brání prudkým výkyvům krevního cukru. Znamená to příjem většího množství zeleniny. S mírou používejte ovoce a žitný celozrnný chléb. Nebojte se tuků, ale jezte ty kvalitní.