Blahodárné účinky kokosové mouky na náš organismus

Zdraví 15. srpna 2018 | 09:14 — Monika Moorová
Znáte kokosovou mouku? Možná o ní slyšíte prvně, možná ji už nějakou dobu používáte, ale třeba nevíte, jaké blahodárné účinky má na lidský organismus.
Další 4 fotografie v galerii
Hlavní výhodou kokosové mouky je, že neobsahuje lepek / Depositphotos

Možná patříte mezi stále se rozšiřující skupinu lidí, která trpí celiakií, tedy mezi jedince, jejichž organismus není schopen trávit lepek, nebo vám lepek nedělá dobře a nebo ho prostě chcete z jiných důvodů vyřadit. Jak ale nahradit pšeničnou mouku při pečení, vaření, obalování nebo zahušťování?

Jak se vyrábí

Kokosová mouka se vyrábí ze 100% kokosové dužiny, která se po vysušení rozemele na prášek, který je podobný klasické mouce.

Vlastnosti mouky

Jedná se o přirozeně bezlepkovou mouku. Některé bezlepkové mouky jsou téměř bez chuti, což ale neplatí o kokosové mouce. Její chuť je velice jemná a nasládlá, ale přitom neobsahuje výrazné kokosové aroma, takže ji lze použít ve slané i sladké kuchyni.

Tato mouka však dělá výsledný produkt lehce drobivý, čehož se vyvarujete přidáním jednoho vejce navíc oproti původnímu receptu. Výsledek vás překvapí svou velice jemnou a kyprou konzistencí. Například do lívanců není vůbec potřeba přidávat kypřící prášek – těsto vzejde samo! Pravda o celozrnném pečivu. Co si vlastně nosíme z obchodu domů? Čtěte více.

Pro svůj vysoký obsah bílkovin ji do svého jídelníčku rádi používají i vegetariáni a vegani. Má nízký glykemický index, je velmi snadno stravitelná a rychle zasytí.

Při pečení také dávejte pozor na množství mouky. V receptu jí stačí použít mnohem méně.

Na co se používá

V některých receptech můžete kokosovou mouku původní pšeničnou zcela nahradit, především v pečení sladkých pokrmů, jako jsou muffiny, koláče, vafle nebo lívance. Díky nasládlosti stačí přidat i méně sladidla než u běžné mouky. Lze ji použít i při zahušťování polévek či omáček. Můžete si připravit i nápoj bohatý na bílkovinu a vlákninu, stačí pouze smíchat pár lžiček s vodou. Pro zvýšení příjmu vlákniny ji přidejte do jogurtů, smoothies a ovocných koktejlů.

Kokosová mouka je také skvělým doplňkem a náhradou mouky v redukčních, paleo a nízkosacharidových dietách. O rizikových potravinách, které bychom měli konzumovat co nejméně, jsme psali v jiném článku.

Cena a dostupnost

V obchodech s biopotravinami, zdravé výživě, ale především na internetu seženete různé značky. Balení vás vyjde na cca 130 Kč.

Jak ji vyrobit doma

Úplně nejjednodušší způsob, jak si udělat kokosovou mouku v domácích podmínkách, je následující: kupte strouhaný kokos, který rozprostřete na plech na pečící papír a sušte v troubě předehřáté na 120°C 45 – 60 minut. Pokud bude kokos stále vlhký, dejte ho zpět do trouby, dokud nebude úplně suchý. Suchý a vychladlý kokos mixujte na plný výkon cca jednu minutu.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu