Toužíte po krásné pleti a zdravém těle? Bez selenu to nepůjde
Selen se řadí mezi tzv. stopové prvky, což znamená, že se v organismu vyskytuje v množství menším než 50 ppm. Tyto prvky si tělo samo nedokáže vytvořit a musí je přijímat v potravě.
Proč je pro nás selen tak důležitý?
- Selen je součástí důležitých antioxidantů, které se podílejí na tvorbě hormonů štítné žlázy.
- Působí pozitivně na imunitní systém, protože podporuje tvorbu bílých krvinek.
- Má protirakovinný účinek.
- Blahodárný vliv má také v prevenci šedého zákalu a makulární degenerace, což je hlavní příčina zrakových poruch u lidí v pokročilém věku života.
- Selen také redukuje bolesti kloubů, proto zvýšenou spotřebu pociťují zejména staří lidé.
- Zlepšuje také průběh některých chronických onemocnění (revmatická artritida, lupus, psoriáza.) i využití kyslíku srdečním svalem.
- Selen se využívá i v kosmetickém průmyslu, protože odstraňuje vrásky,vyhlazuje pleť, zabraňuje vzniku lupů a zajišťuje celkově elastičtější pokožku.
Jaké jsou zdroje selenu?
Mezi nejbohatší zdroje selenu patří zejména para ořechy, mořské plody, vnitřnosti a drůbež. Vyšší hodnoty selenu jsou i ve vejcích, ovesných vločkách, brokolici, fazolích a divoké rýži. Proč bychom si měli dopřát hrst ořechů denně? Psali jsme zde.
Jak se projevuje nedostatek selenu?
Příliš málo selenu v organismu se zjišťuje laboratorními metodami. Projevuje se zejména poškozením srdečního svalu, kardiovaskulárními chorobami, oslabenou imunitou, slabostí, poškozením svalů.
Na co si dát pozor
Selen může být toxický a je třeba si dávat pozor na předávkování. Dlouhodobé vstřebávání vysokých dávek selenu (toxická dávka selenu je 900 mcg) může vyvolat závažné vedlejší účinky jako je vyrážka, nevolnost, ztráta vlasů a deprese. Nicméně k otravě selenem nejspíše dojde nikoli v případě konzumace potravin bohatých na selen, ale zejména pokud budete v nadměrné míře jíst doplňky stravy obohacené selenem.