Jak bojovat s nevzhlednými striemi: Zkuste účinný recept

Krása 04. září 2019 | 09:46 — Monika Moorová
Strie neboli pajizévky v dnešní době trápí mnoho žen. Jedná se o jizvičky na pokožce, z nichž některé mohou dosáhnout délky až dvou centimetrů.
Další 4 fotografie v galerii
Pokud chceme trvalému poškození pokožky zabránit, je důležité zaměřit se na prevenci / Shutterstock

Jizvičky se mohou spojovat a slévat dohromady a jsou pak více viditelné. Nově vytvořené strie mají narůžovělou až fialovou barvu. Postupem času pak lehce vyblednou, jsou světlejší, perleťově bílé a méně zřetelné než na začátku. Nicméně i tak se s nimi ženy natrápí a považují je za velký estetický nedostatek. 

Strie nejsou problémem jen těhotenství. Nevyhýbají se ani mužům, často se s nimi potýkají ti, kteří začali posilovat a rychle nabrali svalovou hmotu. 

Naše kůže je tvořena třemi vrstvami: pokožkou, škárou a podkožním vazivem. Samotná pokožka se pak skládá ještě z dalších vrstev. Elastická vlákna, která spojují horní vrstvu škáry s pokožkou, se starají o pružnost pleti. Jsou velmi pružná, ale pokud dojde velmi rychle ke zvýšenému zatížení kůže, může dojít k jejich popraskání. To se projeví nehezkými rýhami na pokožce. U strií nejde o povrchové prasklinky, i když tak někdy vypadají, ale o narušení pokožky zevnitř.

Kde jsou strie nejčastěji?

Oblasti, které jsou nejvíce postiženy tvorbou strií:

  • boky
  • břicho
  • hýždě
  • stehna
  • prsa 

Prevence znamená úspěch

Pokud chceme prakticky trvalému poškození pokožky zabránit, je důležité zaměřit se na prevenci. Na strie funguje pořádné promazávání pokožky. Na trhu jsou dnes k dostání nejrůznější krémy, ale co si zkusit udělat osvědčený trnkový olejíček proti striím?

Co budete potřebovat?

  • 30ml trnkového oleje lisovaného za studena
  • 20ml mandlového oleje
  • 10ml jojobového oleje

Všechny oleje smíchejte a používejte pravidelně po koupeli na problematické partie. Pro své zvláčňující vlastnosti je olej vhodné používat zejména pro kosmetické aplikace.

Olej pokožkou lehce proniká, tím ji zvláčňuje, hydratuje, zklidňuje a nezanechává silný mastný efekt. Je velká škoda, že se o blahodárných účincích trnkového oleje moc neví. Přitom jeho schopnost účinně bojovat s nevzhlednými pajizévkami stojí rozhodně za pozornost. Jak odstranit bílé tečky na tváři bezbolestně a hlavně bez jizev?

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu