Plánujete přestat kouřit? Tohle byste měli vědět, než se do toho pustíte

Zdraví 08. prosince 2019 | 13:44 — Anna Novotná
Snadno se to plánuje, ale hůře provádí. Rozhodnutí přestat kouřit a opravdu toto rozhodnutí dodržet není jednoduché. Avšak vyplatí se. Že kouření poškozuje zejména plíce, dojde i malému školákovi.
Dalších 5 fotografií v galerii
Snadno se to plánuje, ale hůře provádí / Depositphotos

Co však většina lidí neví je, že ničí i náš další životně důležitý orgán a tím je srdce. Vzniká kardiovaskulární nemoc, kdy se v důsledku kouření zužují cévy a arterie kolem srdečního svalu, mozku, ale i kdekoliv jinde v těle. Protože zpočátku tato nemoc nebolí, většina kuřáků ji ignoruje. K přemýšlení je často dožene až třeba stav po infarktu. K tomu dojde tehdy, když se zúženými cévami k srdci už nemůže dostávat dostatek okysličené krve. Srdce je ale sval, který bez kyslíku nemůže pracovat a přežít.

Nejhorší jsou první dva týdny 

Při odvykání kouření si tělo musí odvyknout nejen nikotinu, ale i ostatním jedovatým látkám, které jste denně inhalovali. A protože zvyk je železná košile, zpočátku to nepůjde jednoduše. Fyzicky se můžete cítit podobně, jako když dostáváte chřipku. Útěchou je to, že přibližně za dva týdny od poslední cigarety budete mít nejhorší za sebou. Pocit fyzické nepohody při odvykání můžete ale vaše odhodlání snížit.

Dodržujte následující rady

Důležitá je podpora

Můžete znát například někoho, kdo se o odvykání kouření snaží zrovna také. Ať už to bude někdo na internetových stránkách, nebo někdo z vašeho okolí, pomůže vám už jen to, že se o svých pocitech máte s kým pobavit. A užívejte multivitaminy. Spolu se správnou stravou pomohou od únavy, která odvykání obvykle provází.

Jděte na procházku

Choďte každý den. Alespoň 15 minut chůze zlepší cirkulaci krve a uvolní v těle endorfiny, po kterých se budete cítit dobře.

Pijte hodně vody

Voda je pro nás velmi důležitá a pro kuřáka obzvlášť. Pomůže detoxikovat tělo od jedovatých látek, které jsou nashromážděné v těle.

Odměňte se

Vydrželi jste? No tak se odměňte. Připravte si příjemnou koupel, kupte si něco, co vám udělá radost, zajděte na masáž. Mějte na paměti, že až přechodnou a velmi nepříjemnou fázi překonáte, bude vám lépe. I bez cigarety.

Zbavit se závislostí na nikotinu vyžadujte obrovskou vůli, trpělivost a hodně síly. Není to ani trochu jednoduché, ale když se chce, všechno jde. A chcete-li žít dlouho v co nejlepší kondici,  pak zkuste přemýšlet o tom, zda jsou cigarety tou nejlepší zárukou dlouhověkosti. (Dále čtěte: Nejnebezpečnější mýty, které panují kolem kouření).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu