Zateplení podlahy sníží účty za vytápění. Jaký typ izolace si vybrat?

Komerční sdělení VČERA | 18:21 — redakce
Nedostatečně izolace podlahy mohou představovat až 10 % tepelných ztrát budovy, které se následně promítají do vyšších účtů za vytápění. Zateplením podlahy můžete tyto tepelné ztráty účinně snížit a zároveň zlepšit tepelný komfort v interiéru. Izolace podlahy vám pomůže nejen snížit náklady na vytápění, ale také zlepšit akustiku místnosti, protože dokáže skvěle tlumit kročejový hluk. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou možnosti zateplení podlahy a jaký typ izolace si vybrat?
Izolace z kamenné vlny mají výborné tepelně izolační vlastnosti, které účinně brání únikům tepla stropem i podlahou / Rockwool

Proč zateplit podlahu?

Podlaha propouští nejen teplo, ale i zvuk. Nedostatečná izolace podlahy může vést k výrazným tepelným ztrátám a zároveň může zhoršit problémy s hlukem.

Jaké jsou výhody izolace podlahy kamennou vlnou?

Izolace z kamenné vlny mají výborné tepelně izolační vlastnosti, které účinně brání únikům tepla stropem i podlahou, a pomáhají tak udržet příjemnou teplotu v interiéru. To se následně projeví v nižších nákladech za vytápění.

Další výhodou je schopnost kamenné vlny tlumit hluk, včetně kročejového. Díky klidnějšímu a akusticky kvalitnějšímu prostředí se pak může zlepšit váš spánek, produktivita práce nebo soustředění při učení, což je často k nezaplacení.

Izolace z kamenné vlny je navíc nehořlavá, což může zlepšit požární odolnost budovy. Kamenná vlna splňuje třídu reakce na oheň A1 a dlouhodobě si zachovává stále stejné izolační vlastnosti a nemění svůj tvar ani nesesedá.

Přední výrobci tepelných izolací se samozřejmě drží i konceptu udržitelného stavebnictví. Kamenná vlna se dá znovu a znovu recyklovat, při její výrobě tedy nevzniká žádný odpad.

Všechny tyto výhody vám přinášejí produkty z kamenné vlny určené pro zateplení podlahy od renomovaného výrobce ROCKWOOL.

Z jakých typů podlahových izolací si můžete vybírat?

Značka ROCKWOOL, známá pro své vysoce účinné tepelné a akustické izolace, nabízí několik typů podlahových izolací pro různé konstrukce podlahy.

Izolace pro lehké plovoucí podlahy:
Je ideální pro dřevostavby nebo rekonstrukce. Lehká plovoucí podlaha se pak skládá z nosné konstrukce, izolace, okrajového pásku izolace, který tlumí přenos vibrací konstrukcemi, roznášecí desky například ve formě OSB desek, separační fólie a nášlapné vrstvy. Izolace ROCKWOOL STEPROCK SUPER dokáže účinně snížit hluk a zlepšit tepelný komfort.

Izolace pro těžké plovoucí podlahy:

Jsou vhodné pro novostavby, kde jsou kladeny vyšší nároky na tlumení hluku. Těžké plovoucí podlahy jsou charakteristické svou pevností a odolností, a hodí se například i do bytových domů. ROCKWOOL nabízí izolace Steprock PLUS a Steprock SUPER, které jsou vhodné pro těžké plovoucí podlahy s anhydritovou nebo betonovou vrstvou, a zajišťují tak vynikající zvukovou i tepelnou izolaci.

Izolace pro podlahy na polštářích nad terénem a na stropě:

Tento typ izolace je určený pro zateplení podlah nad nevytápěnými prostory, jako jsou sklepy nebo garáže, nebo pro zateplení stropů. ROCKWOOL nabízí několik typů izolací pro tyto účely, například ROCKTON PREMIUM, SUPERROCK PREMIUM, TOPROCK PREMIUM, ROCKTON SUPER SUPERROCK, TOPROCK SUPER, ROCKMIN PLUS, TOPROCK PLUS, ROCKMIN, GRANROCK PREMIUM a GRANROCK SUPER.

Jak vybrat správnou podlahovou izolaci?

Při výběru podlahové izolace je důležité zohlednit několik faktorů, mezi které se řadí:

  • Typ podlahové konstrukce: zda se jedná o novostavbu, či rekonstrukci, zda je podlaha pochozí, či nepochozí.

  • Požadavky na tepelnou izolaci: čím lepší tepelný odpor izolace, tím nižší budou tepelné ztráty.

  • Požadavky na zvukovou izolaci: v místnostech, kde je třeba většího útlumu hluku, je nutné použít izolaci s vyššími akustickými parametry.

  • Únosnost podlahy: nosná konstrukce podlahy musí být únosná pro celou skladbu podlahy včetně izolace.

Závěr

Zateplením podlahy pomocí izolace z kamenné vlny ROCKWOOL můžete dosáhnout řady významných výhod. Nejenže snížíte náklady na vytápění, čím zároveň zlepšíte tepelný komfort v místnosti, ale budete si moci užívat klidnějšího prostředí. Při výběru správné izolace je důležité zohlednit typ podlahové konstrukce, požadavky na tepelnou a zvukovou izolaci a únosnost podlahy.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč si pořídit karavan a vyrazit s ním na dovolenou?

Chtěli byste vědět, jaká zima nás letos čeká? Sledujte...

5 chyb při výběru AKU nářadí, kterým se musíte vyhnout

Jak vytvořit dokonalou zahradní oázu: Tipy a triky

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Zavřít reklamu