Celulitida trápí ženy bez ohledu na postavu a věk. Způsobuje ji nedostatek pohybu, příjem škodlivých látek, geny i hormony

Krása 17. srpna 2022 | 10:35 — Pavla Krejčí
Celulitida trápí všechny ženy bez ohledu na postavu a věk. Není třeba podléhat beznaději – nejste v tom samy. Snaha bojovat proti celulitidě se však často podobá nekonečnému kruhu hubnutí. Někdy je však třeba nejprve zjistit, proč na váš problém nic nezabírá, než se ho vehementně snažit zbavit.
Celulitida trápí spoustu žen / Depositphotos

Ženy si na svůj vzhled potrpí. Zatímco muži celulitidu nikdy řešit nemusí, ženy s ní dennodenně bojují. Kromě stehen a hýždí se může objevit i na břiše a pažích. Na vině je ženský hormon estrogen.

Když jde o celulitidu, mnohdy tento problém bývá pro ženy opravdu citlivým místem. S moderními přístupy ve vnímaní těla i sebe samých je však celulitida často brána jako něco, za co by se nikdo neměl stydět. Pokud s ní však toužíte bojovat nebo jste proti ní již nějaké kroky podnikly, je třeba si uvědomit jednu věc. Proč používané produkty nebo cviky nezabírají? Co děláte špatně?

"Celulitida je problém, kterým trpí téměř výhradně ženy, a jak dosvědčují nálezy starodávných sošek, postihuje ženské pohlaví odnepaměti. Z pohledu dědičnosti hraje roli typ postavy a určitá slabost vazivové tkáně. Naše civilizační "nešvary" ale rozvoji celulitidy napomáhají, k nejhorším patří špatné stravovací návyky, kouření a nedostatek pohybu, ale také dlouhé stání či cestování autobusem a letadlem a v neposlední řadě také všudypřítomný stres,“ říká kožní lékař MUDr. Petr Zajíc, MBA.

Je zcela normální, že tělo a jeho pojivová tkáň s věkem ztrácí napětí a pružnost. Výsledkem je celulitida. Co však stále může způsobit promáčkliny na stehnech či jiných částech těla, je nesprávná manipulace s tělem. 

1. Velký příjem tělu škodlivých látek

Když si tu a tam neodepřete nezdravé jídlo, nic se nestane. Pokud však pravidelně konzumujete nezdravou stravu a nápoje, na vašem těle se to podepíše. Škodlivé látky, které se uloží v těle, pak velmi jednoduše podpoří nevzhledné promáčkliny v problémových partiích. Nejlepší volbou je se škodlivým látkám vyhýbat. Pokud však rádi hřešíte, existuje další varianta, jak svoje tělo udržet v rovnováze – detoxikace. Účinné jsou i různé procedury jako masáž problematického místa. Skvěle také poslouží kávový peeling, který stimuluje krevní oběh, a tedy napomáhá transportu látek z těla ven.

„Pro zmírnění či léčbu celulitidy je nezbytný komplexní přístup sestávající ze zdravé výživy – vyvážená skladba bílkovin, cukrů, tuků, vitaminů a minerálních látek, dostatečné množství ovoce a zeleniny. Nezbytný je pitný režim a dostatek pohybu v podobě speciálních cviků včetně dechových,“ říká Petr Zajíc. „A samozřejmě je důležitá péče o pokožku, tedy různé místně aplikované krémy a gely sloužící k aktivaci mízního systému, autolymfomasáže apod.“

2. Nízký příjem živin předcházejících celulitidě

Pokud trpíte na celulitidu, potřebujete tělu dodávat určité živiny, které jsou účinné proti nerovnostem pokožky. Vaše strava by měla obsahovat kolagen (dobrým příkladem je hovězí vývar) nebo stimulovat tvorbu kolagenu. Toho docílíte prostřednictvím salátů, ovoce a zeleniny obsahující vitamín C jako je citron nebo petržel. Pokud chcete tukovou tkáň zmenšit, dobrým prostředkem jsou zmíněné detoxikační kúry a samozřejmě dostatek pohybu.

3. Nedostatek pohybu

Ohraná, ale stále platná písnička. Dostatečný pohyb pozitivně zapůsobí na vaše tělo v mnoha oblastech. Díky němu odstraníte toxiny prostřednictvím lymfatické tekutiny ve vašem těle. Když se hodně hýbete, potíte se, a tím vyplavujete z těla toxiny.

Psali jsme také: Pozor na spálení a pigmentové skvrny. Je důležité vědět, jak správně pečovat o pokožku během léta

Autorský článek, další zdroje: freundin.de, www.evalabusova.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu