Pozor na spálení a pigmentové skvrny. Je důležité vědět, jak správně pečovat o pokožku během léta

Krása 11. července 2022 | 09:32 — Pavla Krejčí
Během léta je naše pokožka více vystavena slunečnímu záření. Ještě o to víc je namáhána, a proto je třeba věnovat její péči opravdu velkou pozornost. Zjistěte, jak se o svou pleť starat a jak zamezit pigmentovým skvrnám.
Pigmentové skvrny mohou pleť pěkně potrápit / Depositphotos

Léto je synonymem slunce a opalování. V tomto období svoji pokožku vystavujete slunečnému záření víc než jindy, a proto je na prvním místě ochrana před UV paprsky. Nejenže předejdete rakovinovým onemocněním, ale také zabráníte nežádoucí hyperpigmentaci. Ta může mít mnoho podob – od pih až po tmavé skvrny, jejichž léčba může mnohdy trvat měsíce, v horších případech až roky.

Základní pravidla bezpečného letního opalování

"Nevystavovat pokožku přímému slunci přes poledne, mazat se opalovacími krémy s vysokým faktorem a kontrolovat atypická či zvětšující se kožní znaménka – to jsou základní pravidla bezpečného letního opalování," upozorňuje MUDr. Marta Moidlová, primářka kliniky plastické chirurgie. Nadměrné a nechráněné slunění může jinak způsobit tvorbu vrásek, pigmentových skvrn a rakovinu kůže.

Co je hyperpigmentace?

K hyperpigmentaci dochází, když se v kůži produkuje více melaninu nebo pigmentu než obvykle, což vede k tomu, že skvrny na kůži jsou tmavší než normální okolí kůže. Příčiny mohou být různé, pokud se však jedná o letní období, slunce je paradoxně největším nepřítelem kůže. Skvrny mohou mít různé barvy, včetně hnědé, černé nebo šedé.

V létě jsme k pigmentovým skvrnám náchylnější víc než jindy

K hyperpigmentaci způsobené sluncem, protože se vaše pokožka snaží chránit před poškozením. Hlavní funkcí melaninu je ochrana.

Působí jako 'spotřebič' energie, pohlcuje UV záření, zachycuje volné radikály, a dokonce i těžké kovy. Pokud je kůže traumatizována nebo jí hrozí poškození, melanocytová buňka v kůži začne produkovat více pigmentu nebo melaninu jako způsob, jak chránit DNA v buňce.

Pokud je ve vaší kůži hyperpigmentace již přítomna, při vystavení slunci tato část kůže ztmavne. Podle Tuckové je dokonce opálení známkou toho, že je kůže poškozena a snaží se chránit.

Chraňte se před sluncem neustále

Pokud chcete zamezit pigmentovým skvrnám na obličeji, používejte každý den SPF. Přestože nemusí být sluneční záření výrazné, je potřeba na tento krok neustále pamatovat. UV paprskům se vystavujete, i když jste doma nebo je zataženo. Každodenní aplikace opalovacího krému nabízí ochranu a pomáhá snížit pravděpodobnost, že hyperpigmentace vznikne nebo se rozšíří. V létě se doporučuje používat SPF s faktorem 30 nebo 50.

Jaká je správná léčba?

V první řadě, pokud se snažíte léčit stávající hyperpigmentaci, je důležité vyhnout se slunečnímu záření. V závislosti na typu přítomné hyperpigmentace je k dispozici celá řada léčebných postupů.

Například dermální hyperpigmentace je hlouběji v kůži a obvykle je obtížnější ji léčit. Existuje několik produktů nebo látek, které můžete přidat do své rutiny v péči o pleť, díky kterým snížíte výskyt pigmentových skvrn.

Dermatologové doporučují používat produkty, které obsahují „inhibitory tyrosinázy“, jako je kyselina azelaová, hydrochinon, kyselina kojová nebo kyselina retinová. Vhodné je sérum s vitamínem C, vitamínem A nebo vitamínem B3 a hledejte rostlinné extrakty, jako je lékořice.

Vitamin C doporučuje i dermatoložka Kathleen Viscusiová. „Pokud jde o dlouhodobou péči o pleť, vitamín C je silný antioxidant, protože brání poškození UV zářením, minimalizuje tmavé skvrny a vytváří celkově jasnější pleť."

Přestože séra s vitaminem A a kyselinou retinovou mohou pomoci snížit výskyt pigmentace, neměly by se používat ve dne. Zařaďte je do večerní péče o pleť, během dne by totiž mohly vyvolat větší citlivost na UV záření.

Skvělé účinky nabízí také používání peelingu

Chemický peeling

Máte-li skvrny již výraznější, je dobré zajít k odborníkům. Na pigmentové skvrny je velmi vhodný například chemický peeling. Je ovšem vhodné dopřát si chemický peeling spíše na podzim nebo v zimě, kdy není pleť vystavená neustálému a silnému záření. Chemický peeling je neinvazivní metoda, která slouží:

  • k projasnění a omlazení stárnoucí pleti
  • vyhlazení jemných vrásek
  • zjemnění jizev po akné a rozšířených pórů
  • odstranění pigmentových skvrn
  • také příznivě působí na příliš mastnou pokožku

Chemický peeling je vhodný provádět na obličeji, krku, dekoltu, ale i na hřbetu rukou nebo zádech.

Pro koho je chemický peeling účinný

Chemický peeling je vhodný pro všechny, kdo očekávají rychlé zlepšení vzhledu pleti, zjemnění vrásek a pleti narušené sluncem. Trvá několik minut a používá se při něm peelingová směs různých látek, nejčastěji hydroxy-kyselin. Pomáhá pleti zbavit se pigmentových kožních buněk na povrchu a stimuluje rychlejší hojení.

Při ošetření chemickým peelingem lékař nanese směs pomocí štětečku na obličej, samotná regenerace pleti je pozorovatelná bezprostředně po zákroku, prozradila MUDr. Marta Moidlová, která je primářkou prestižního pracoviště, které se mimo jiné podílelo na proměnách v televizním pořadu O 10 let mladší. Psali jsme také: Vytvarujte si hýždě nebo břicho díky revoluční technologii, která buduje svaly a spaluje tuk.

Autorský článek, další zdroj: elle.com, healthline.com, MUDr Marta Moidlová.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu