Potraviny, které dokonale nakopnou metabolismus

Zdraví 17. prosince 2019 | 19:07 — Anna Novotná
Potřebujete rychle zhubnout nabitá kila po Vánocích? Zařaďte kromě sportu do vašeho jídelníčku potraviny, které uvedou váš metabolismus do varu.
Další 3 fotografie v galerii
Jsou jídla a koření, které umějí nakopnout metabolismus / Depositphotos

Správné stravování upravené podle vašich individuálních potřeb v kombinaci s pohybem jsou ideální cestou, jak shodit přebytečná kila. Jsou ale dny, kdy na cvičení není chuť a nebo i čas. Proto je potřeba organismus pořádně vybudit a nastartovat metabolismus aspoň tím, že zařadíte do jídelníčku tukožroutské potraviny. Které to jsou?

Ranní nakopávák

Nastartujte svůj metabolismus hned po ránu. Vypijte sklenici teplé vody s citronem a medem. Nastartujete tak zažívání po nočním odpočinku. Druhou variantou je zelený čaj, který je svými účinky povzbuzujícími spalování všeobecně znám. 

Malá kávička

Dalším spalovákem je kofein. Pokud máte v plánu jít cvičit, dejte si půl hodiny před aktivitou malé espresso. Účinek kávy bude silnější u jedinců, kteří mají v genetické predispozici „pomalý metabolismus kofeinu“. Kávu pijte bez cukru, mléka i smetany, pro redukci hmotnosti je to vhodnější.

Zázvor

Během dne popíjejte čaj z čerstvého zázvoru. Toto koření podporuje činnost metabolismu a tím urychluje spalování tuků. Pokud neholdujete čaji, přidejte si čerstvý kousek zázvoru do vody. Zázvor lze také přidat do celé řady jídel nebo krémových polévek, stejně jako skořici nebo kayenský pepř a další druhy koření, o kterých jsme psali zde. Nelze ho však jíst libovolné množství. Maximum je 5 g denně. Větší množství by mohlo vyvolat pálení žáhy nebo dokonce žaludeční nevolnost či průjem.

Spalující ovoce

I mezi ovoci lze najít celou řadu spalovačů. Jedním z nich je ananas. Obsahuje enzym, který je označován jako bromelin. Ten je unikátní v tom, že omezuje ukládání tuku v těle a tento se také snaží z těla vypudit. Tím ale prospěšnost ananasu nekončí, jelikož stejně tak obsahuje i celkem zajímavé množství vlákniny. Ta pomáhá jak tomu, že se cítíte dřív nasyceni, tak i tomu, že vaše tělo lépe tráví a také lépe zpracovává živiny. Ostatně i proto je vláknina doporučována jako nedílná součást běžného dietního jídelníčku. Vaše tuky nabudí také jahody, meruňky, grep či broskve, které mají odvodňující účinek.

Nebojte se luštěnin

Mají vysoký obsah bílkovin, vlákniny a železa. Odvodňují, což je při hubnutí žádoucí, a zároveň vás zasytí na dlouhou dobu. Obsahují vitaminy skupiny B, příznivě působí na cévy a udržují v rovnováze cholesterol. Při přípravě šetřete tukem a vyhněte se fazolím v tomatu. 

Zelená kamrádka 

Vyhýbáte se brokolici? Děláte chybu. Tato zelená kamarádka je opravdu přímo nadopovaná prospěšnými látkami, navíc je skvělá pro spalování tuků. A to díky vitaminu C, který aktivně podporuje spalování tuků. Jezte ji nejlépe syrovou, protože po tepelné úpravě ztrácí vitaminy. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu