Pravidelné pití instantního kakaa dětem škodí. Nahradit jej můžete karobem nebo ořechovým kakaem

Děti 02. dubna 2020 | 16:19 — Anna Novotná
Spousta dětí má ve zvyku si každé ráno dát hrnek kakaa. Rodiče si libují v jednoduché přípravě, kdy do hrnku dají pár lžiček instantního nápoje, zalijí mlékem a ohřejí. Jenže už si zřejmě neuvědomují, že svým ratolestem takovým nápojem doslova škodí.
Dalších 5 fotografií v galerii
Instantní kakao představuje pro děti hrozbu / Depositphotos

Člověk by si řekl, že na instantním kakau už vyrostlo několik generací a že jde vlastně o zdravý výrobek. Opak je ale pravdou. dTest si na instantní kakaa posvítil a výsledky jsou naprosto alarmující. Tento oblíbený nápoj obsahuje v průměru asi 75 procent cukru a jen 21 procent kakaového prášku. Děti tak v jediném hrnku kakaa vypijí obvykle více sladidla, než je doporučená denní dávka. Dokonce i nejlepší testované výrobky obsahovaly 60 procent cukru. I kakaový nápoj ale můžete připravit zdravě. Variant, jak na to, je hned několik.

Instantní kakao nahraďte karobem

Karob je plod rohovníku obecného a přezdívá se mu také svatojánský chléb. Má nasládlou chuť a není tak nutné do nápoje přidávat cukr. Jde v podstatě o zdravou alternativu kakaa nebo čokolády. Pochutnat si na něm mohou také celiaci. Na přípravu karobového nápoje budete potřebovat tyto ingredience:

  • 2 lžičky karobového prášku
  • 125 ml mléka
  • trocha vroucí vody (či mléka)
  • špetku mleté skořice (nebo vanilky) na dochucení

Do trochy vroucí vody či mléka nasypejte karobový prášek a míchejte, dokud se řádně nerozpustí. Poté dolijte mlékem (studeným či teplým dle obliby) a na dochucení můžete použít skořici, vanilku či kardamom.

Ořechové kakao

Další zdravou variantou je připravit si nápoj z ořechů. A je jedno, zda použijete vlašské, lískové nebo mandle. Druh ořechů pro přípravu kakaového nápoje si zvolte podle vlastní chuti. Každopádně si připravte tyto ingredience:

  • 50 g vlašských ořechů, lískových ořechů nebo mandlí (podle chuti)
  • 5 datlí
  • 400 ml vody
  • kakao z nepražených bobů
  • skořice, mletý badyán nebo kardamom na dochucení

Ořechy si dejte do misky, zalijte je vodou nechejte je takto až do druhého dne. Pak ořechy propláchněte čistou vodou, vložte do mixéru, přidejte pět datlí, přilijte 400 ml vody a pořádně rozmixujte. Poté třeba přes silonku nebo jemné sítko přeceďte. Oříškovou drť si můžete schovat do mrazničky a použít později třeba při pečení. Ořechové mléko nalijte do hrnce, přidejte vrchovatou lžíci kakaa z nepražených bobů a podle chuti přidejte i skořici, mletý badyán nebo kardamom. Směs zahřejte na požadovanou teplotu. Psali jsme také: Jak léčit závislost dětí na internetu. Zákazy rodičů to nevyřeší.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu