Zdlouhavým vysedáváním na záchodě si můžete přivodit vážné zdravotní problémy

Zdraví 02. května 2020 | 12:35 — Anna Novotná
Také se rádi zavřete na toaletu a tam strávíte třeba i půl hodiny? Zpestření pobytu na záchodě čtením novin, knih nebo nad mobilem není v mnoha domácnostech nic neobvyklého. Bohužel pro vás si tím koledujete o zdravotní problémy.
Dalších 5 fotografií v galerii
Podle průzkumů se tato neřest týká častěji mužů než žen / Depositphotos

Zdlouhavé vysedávání na záchodně není jenom mužskou záležitostí, ale čím dále více i žen či dokonce dětí. Navíc většinou míváte tělo v nepřirozené poloze, tedy ohnuté dopředu. Ač to může znít sebevíc ironicky, při dlouhém vysedávání na toaletě si můžeme přivodit gastroenterologické problémy, a to od zácpy až k hemoroidům. Jak je to možné?

Toxiny ve střevech

Pokud sedíte na toaletě v mírném předklonu, střeva se nepřirozeně zmáčknou. A to způsobuje, že z těla nemohou odejít všechny škodlivé toxiny, obzvláště, pokud máte nedostatek vlákniny a trpíte na zácpu. A pokud tyto škodliviny zůstávají v těle dlouho, může to vést až k  rakovině tlustého střeva.

Úbytek energie

Věděli jste, že dlouhé vysedávání na záchodě může zůsobit i únavu? Je to dáno tím, že když se tělo úplně nevyprázdní, není pak schopno přijmout všechny živiny a vitaminy, které mu jsou v potravě dodávány. A nedostatek některých vitaminů může způsobit to, že tělu začne chybět potřebné množství energie.  

Pět minut maximum

Pět minut. Přesně tolik byste měli strávit na toaletě. Pokud tuto dobu protahujete, zvyšujete nápor na svaly, stolice tak tlačí na stěnu konečníku a tkáň stlačuje směrem dolů. A když na záchodě sedítě často a dlouho, zvětšujete si tím hemoroidy a může dojít i k jejich vyhřeznutí.

Riziko inkontinence

Dlouhodobé sezení na záchodě neprospívá příliš ani pánevním svalům u žen. Tyto svaly jsou totiž mnohem více namáhány, než je zdrávo. A po nějaké době mohou ochabnout, což může vést k inkontinenci. Psali jsme také: Jednoduchý domácí recept, který vám rychle uleví od nafouklého břicha.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu