Skořice je přírodní lék tradiční medicíny. Dle vědeckých studií chrání proti rakovině a zpomaluje proces stárnutí

Zdraví 21. března 2022 | 11:24 — Zuzana Procházková
Skořici zná jistě každý. Jedná se o velmi oblíbené koření, které se vyznačuje charakteristickou a nezaměnitelnou vůní, pro kterou je hojně využíváno v gastronomii. Kromě toho má však skořice mnoho zdravotních benefitů, o kterých jste možná nevěděli. Jedním z nich je například prevence rakoviny.
Další 3 fotografie v galerii
Skořice je koření, které je po tisíciletí využíváno pro své léčivé účinky / Pixabay

Skořice je koření známé pro své léčivé vlastnosti již po celá tisíciletí. Jedná se o potravinu patřící mezi nejsilnější antioxidanty, čímž chrání tělo před oxidativním stresem a stárnutím organismu. Skořice dále podporuje imunitní systém a léčí protizánětlivé procesy. To však není zdaleka vše. Svoji roli hraje také v prevenci proti rakovině, kardiovaskulárním onemocněním či například cukrovce 2. typu. Na vše se podíváme podrobně.

1. Bohatá na minerály, vitaminy a vlákninu

Skořice je skvělým zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálů a je také velmi silným antioxidantem. Ve 100 gramech skořice se skrývá více jak 50 g vlákniny, dále je ceněná pro svůj vysoký obsah manganu, železa a vápníku. Z vitaminu skořice obsahuje zejména vitamin C, E, K a lutein.

2. Silným antioxidantem

Skořice se také řadí mezi potraviny s největším obsahem antioxidantů. Právě antioxidanty mají za úkol zpomalit či zabránit stárnutí buněk, snižovat riziko rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Antioxidanty mají také schopnost potlačovat zánětlivé procesy a léčit postižené místo, což bylo prokázáno v nedávné zahraniční studii.

3. Prevence vzniku rakoviny

Podle několika vědeckých studií má skořice protinádorové a protirakovinné vlastnosti, zejména díky svému vysokému obsahu antioxidantů. Je však třeba doplnit, že tyto studie upozorňují na skutečnost, že skořice samotná k omezení šíření rakovinných buněk pochopitelně nestačí. V kombinaci s léčbou by však mohla mít pozitivní dopad.

4. Posílení imunitního systému

Díky tomu, že je skořice bohatá na vitaminy, minerály a antioxidanty, může sloužit k přirozenému posílení imunitního systému. S její pomocí můžete bojovat proti klasickým virózám, jako například nachlazení, rýma, bolesti hlavy nebo chřipka. Skořici můžete zařadit do svého jídelníčku, například ve formě čaje.

5. Zdraví kardiovaskulárního systému

Nedávná studie zveřejněná v roce 2019 uvedla, že má skořice schopnost snižovat krevní tlak a podporovat celkově zdraví kardiovaskulárního systému. Dále bylo zjištěno, že skořice snižuje celkovou hladinu cholesterolu včetně toho „špatného“ LDL cholesterolu. Tyto výsledky byly pozorovány při pravidelné konzumaci 3 gramů skořice denně.

6. Bojuje proti cukrovce 2. typu

Skořice je mnohými studiemi uznávána jako antidiabetikum pro svou schopnost vyrovnávat hladinu cukru v krvi, neboť zpomaluje vstřebávání glukózy z potravy, a tím snižuje její dopad na hladinu cukru v krvi. Dále čtěte: O kolagenu: Proč je jeho konzumace tolik důležitá a jak oddaluje stárnutí pokožky.

Zdroj: PubMed.gov, National Library of Medicine, maxdegenie.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu