O kolagenu: Proč je jeho konzumace tolik důležitá a jak oddaluje stárnutí pokožky

Krása 14. března 2022 | 15:34 — Zuzana Procházková
Stárnutí nikdo neoblafne. Co se však můžete pokusit udělat, je ho oddálit. Jedním ze skvělých prostředků, jak oddálit stárnutí pleti a vznik vrásek, je kolagen. Proč? Kolagen totiž představuje stěžejní roli v oblasti zdraví kloubů a udržení pružné pokožky.
Další 3 fotografie v galerii
Produkce kolagenu začíná klesat po třicítce a pleť ztrácí elasticitu / Depositphotos

Kolagen se vyskytuje po celém těle. Je v kůži, v kostech, ve svalech, a také v pojivových tkáních. S přibývajícím věkem však produkce kolagenu ubývá a jeho nedostatek se posléze projevuje právě ztrátou elasticity pokožky, kdy můžeme pozorovat první vrásky. Je však potřeba doplnit, že rychlost stárnutí je u každého člověka odlišná, stejně tak je mnoho faktorů ovlivňujících rychlost ztrácení kolagenu. Významnými faktory je například genetika a prostředí, ve kterém žijeme.

Kdo je ohrožen nejvíce

Kromě výše zmíněné genetiky a prostředí jsou velmi významnými faktory také životní styl a strava. Pochopitelně vyšší potřebu kolagenů mají zejména sportovci a těžce pracující lidé, neboť jejich klouby a svaly dostávají každý den pořádně zabrat a je potřeba jim trochu pomoci. Na druhou stranu jsou však nedostatkem kolagenu také ohroženi lidé s nadváhou či obézní lidé, a to z důvodu toho, že jejich váha výrazně přetěžuje klouby.

Kdy klesá produkce kolagenu

Produkce kolagenu obecně začíná klesat od 30. roku věku. U lidí středního a vyššího věku je poté pokles produkce kolagenu znatelnější. Ženy mohou nedostatek kolagenu pocítit zejména během menopauzy, a to kvůli probíhajícím hormonálním změnám. Stejně tak méně kolagenu mají obecně kuřáci, neboť jsou vystaveni škodlivinám z cigaret. Nakonec i veganům hrozí nedostatek kolagenu, a to z důvodu toho, že je kolagen bílkovina živočišného původu.

Jak se nedostatek kolagenu projeví

Jestliže trpíte nedostatkem kolagenu, tak to dřív nebo později ucítíte. Můžete pozorovat například sníženou pohyblivost kloubů, bolest kloubů, zhoršenou kvalitu pokožky a přibývající vrásky či pigmentové skvrny. Nedostatek kolagenu se však projeví také v kvalitě vlasů a nehtů, o čemž pojednává mnoho zahraničních studií.

Kde hledat kolagen

Jak bylo řečeno na začátku, stárnutí nelze zastavit, ale můžete jej oddálit, pokud včas začnete podávat tělu chybějící kolagen. Ten je k dostání hned v několika podobách, přičemž nejčastější je prášek rozpustný ve vodě nebo klasické tobolky. Kromě toho však také zařaďte potraviny, které jsou samy o sobě bohaté na kolagen. Jedná se o ryby, čerstvé papriky, rajčata, vejce nebo listová zelenina. Dále čtěte: Pět osvědčených tipů, jak v kuchyni nahradit klasické máslo. Dietářky i šetřílci si přijdou na své.

Zdroj: World Journal of Pharmaceutical Researchhealthline.com, everydayhealth.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu