Obyčejný acylpyrin a jeho neobyčejné použití. Pomůže na polámané nehty i na problematickou pleť

Ostatní 11. května 2020 | 08:25 — Anna Novotná
Známý lék, který se používá proti horečce či na bolesti je v poslední době je nahrazován jinými přípravky. Věděli jste, že je možné jej využít i úplně jinak než na léčení nemoci? Čtěte dál a možná budete překvapeni.
Další 4 fotografie v galerii
Acylpyrin, aspirin či anopyrin se dají využít i jinak než obvykle / Archiv

Acylpyrin se používá jako lék proti horečce, jako lék proti bolesti i na ředění krve. Kyselina acetylsalicylová, která je účinnou látkou, je tu s námi už od roku 1832. Tehdy se získávala ještě z vrbové kůry. Dříve lék běžně užívaly i děti.

Dnes se dětem a mladistvým nedoporučuje, protože ve vzácných případech mohou vzniknout život ohrožující komplikace. Jinak jej ale lze užívat běžně i bez předpisu. Obvykle se spíš před užíváním léků varuje. V následujících návodech ale nebudeme acylpyrin, aspirin či anopyrin polykat.

Působení na pokožku

Kyselina acetylsalicylová má výborné účinky na naši pokožku. Uklidňuje ji. Snižuje výskyt různých pupínků, ale zabere vám i v případě, že vás pobodal hmyz a místo vám nepříjemně natéká a svědí. Použití je snadné. Stačí rozdrtit dvě až tři tabletky a smíchat s citrónovou šťávou.

Toto množství stačí na ošetření problematické pleti. Na hmyzí štípanec si vystačíte s menším množstvím a nemusíte ředit citrónem, stačí obyčejná voda. Když si tedy vezmete s sebou platíčko léků na výlet, mohou se vám hodit nejen proti bolesti.

Pokud byste chtěli pleťovou masku, která zmenší póry vašeho obličeje, můžete rozdrtit sedm tablet, přidat tři lžíce bílého jogurtu či zakysané smetany a jednu lžíci medu. Na opláchnutou a osušenou tvář naneste masku a nechte působit alespoň tři minuty.

Působení na vlasy

Acylpyrin má skvělé účinky i na naše vlasy a jejich bezprostřední okolí. Mnoho lidí trápí lupy a kupují různé zaručené přípravky na jejich odstranění. Přitom stačí rozpustit dvě tabletky s trochou šamponu a vlasy touto směsí umýt. Výsledek se brzy dostaví, lupy budou pryč. Navíc se vám touto procedurou regenerují samotné vlasy. Jestliže byste chtěli regenerovat intenzivněji, můžete v hrníčku s teplou vodou rozpustit celé platíčko acylpyrinů. Roztok naneste po umytí vlasů a nechte působit asi 15 minut. Pak důkladně opláchněte. Psali jsme také: Zacuchané vlasy nemusíte trápit hrubou silou. Vyzkoušejte tipy pro snadné rozčesávání.

Působení na nehty a chodidla

Toto ocení ti, kterým se nehty lámou. Rozpusťte dvě tabletky léku v 200 ml vody. Přidejte lžíci soli a lžíci olivového oleje. Ponořte nehty do roztoku a nechte je ponořené alespoň deset minut.

U chodidel zase pomůže acylpyrin odstranit zrohovatělou kůži. Jednoduše rozdrťte sedm tablet a smíchejte se lžící citrónové šťávy. Pastu naneste na ztvrdlou kůži a nechte působit deset minut. Pak chodidla opláchněte.

Další tipy

Acylpyrin umí odstranit i některé skvrny. Rozpusťte tabletku v teplé vodě a naneste na skvrny. Nechte působit přes noc a pak prádlo vyperte. Podobně můžete vyčistit skvrny v koupelně či jinde. Smíchejte lék s čistícím přípravkem. Když vhodíte tabletu do vázy s květinami, prodloužíte jejich životnost.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu