Vzdálenost nemusí být překážkou aneb jak si udržet šťastný vztah na dálku

Vztahy 27. května 2020 | 14:11 — Anna Novotná
Mnoho lidí se rozhodne pro vztah, i když s partnerem nežijí ve stejném městě či dokonce zemi. Pro někoho to funguje, pro jiné je to těžké období, které často končí rozchodem. Ano, vztah na dálku je výzvou, ale může i fungovat, alespoň po nějakou dobu a paradoxně vztah ještě posílit a dodat mu novou energii.
Další 1 fotografie v galerii
Dálka nemusí být překážkou, pokud ke vztahu přistupujete správně / JumpStory

Vztah na dálku může být od samého začátku či může přijít po nějaké době. Vždy se ale jedná o opravdu velkou zkoušku, která není lehká pro žádného „účastníka vztahu“

Otevřená komunikace 

Vídáte-li se s partnerem pouze jednou za týden či měsíc, je nutná otevřená a upřímná komunikace.  Pokud jste v kontaktu víceméně online. Je důležité se bavit o vztahu, být otevřený, nesnažit se něco důležitého „zamlčovat, aby pak drahocenný čas, který strávíte spolu osobně, jste netrávili například tím, že se budete „dohadovat“ o pochybnostech či o nejasných plánech do budoucna. Toto vše můžete řešit online. Pokud ale s partnerem chcete během hovoru mluvit o nějakém důležitém tématu. Nikdy ho nenačínejte, když víte, že ho již nestihnete dokončit. Můžete tím pak dát podněty pro spekulace a bouřlivé domněnky. 

„Upřímnost a otevřenost je důležitá v každém vztahu, ve vztahu na dálku však nabývá ještě více na významu, jelikož společný čas je mnohem vzácnější. Je proto dobré nenechávat svého partnera na pochybách, nedělat si závěry jen na základě vašich domněnek a ověřovat si, zda vše chápete správně a navzájem rozumíte svým názorům a postojům,“ upřesňuje terapeutka Lenka Matoušková.

Důvěra je nejdůležitější

Věřit svému partnerovi či partnerce je důležité v každém vztahu.  Pokud ale jste ve vztahu na dálku, tak důvěra je klíčem k úspěchu. Partnera vidíte nebo slyšíte jen ve stanovený čas. Musíte mu proto důvěřovat, když vám říká, kde je a co dělá ve svém volném čase. Rozhodně netravte hodiny tím, že si představujete, že je vám partner nebo partnerka nevěrný, nebo že lže, jak tráví volný čas. Ubližujete tak nejen sobě ale i vztahu. Pokud se rozhodnete věřit a nepodezírat, tak vztah má velkou šanci na přežití. Zkuste také vy nikdy nelhat o tom, co děláte, buďte 100% upřímný/ná.  Upřímnost se vám pak dostane i z druhé strany.

Digitální média na pomoc

Nemůžete s partnerem trávit každý den? Vezměte si na pomoc digitální technologie a komunikujte co nejvíce přes ně. Zkuste partnerovi, co nejvíce posílat fotografie, či videa ze svého běžného dne. Udělejte stream z obědu s přáteli, nahrajte partnerovi video třeba, jak vaříte. Dobrý způsob, jak spolu trávit čas je i hrát online hry. Přinese tak „všednost“ vztahu i zábavu do klasických online hovorů. 

Dělejte věci společně i na dálku

To, že se spolu nevidíte, neznamená, že nemůžete mít společné zážitky. Koukněte se například na stejný film, přečtěte stejnou knížku. Můžete si pak o tom vyprávět a sdělovat si vzájemně zážitky. Naplánujte si například, že oba si zajdete zaplavat nebo si zaběhat. Udělejte si společný gastronomický večer a pomoci videochatu si uvařte stejné jídlo a společně povečeřte online. 

Každý den si řekněte „dobré ráno“ i „dobrou noc“

Páry, které spolu žijí, mají tu výhodu, že si každý den mohou popřát dobré ráno a osobně si říct i dobrou noc. Zní to jako obyčejná věc, ale právě tyto „obyčejnosti“ dělají ze vztahu „vztah“. Zkuste si toto udržet i během vztahu na dálku. Ukažte partnerovi, že na něj myslíte hned po ránu a zároveň je i poslední myšlenkou před tím, než jdete spát. Taková drobná milá pravidelná propojení vám pomůžou lépe vzdálenost zvládnout. 

Nebuďte závislí na partnerovi

Nezapomeňte mít ale i svůj život. Ano, váš partner by měl být hlavní součástí vašeho života, ale neměl by být vaším životem. Neseďte celý den u telefonu či počítače a nečekejte, kdy se ozve a nesledujte, jestli je online. Mějte i svůj život mimo vztah. Buďte s přáteli, mějte vlastní koníčky. Toto by ale mělo být samozřejmé u každého vztahu, nejen u toho na dálku. Sebe a své potřeby mějte na prvním místě. Pokud sebe nemilujte, nemůžete ani nikoho správně milovat.

„Každý by měl usilovat o to, aby stál co nejvíce na vlastních nohou, byl ve svém životě dobře ukotven a měl také v pořádku vztah sám se sebou. Znal sám sebe, své potřeby, touhy i přání do budoucna. Pokud nemáte dobrý vztah k sobě, nemůžete dobře navázat vztah s nikým jiným. Pokud naopak budete spokojeni sami se sebou a svým životem, budete mnohem přitažlivější pro vašeho partnera. Závislý člověk, který tráví veškerý svůj čas čekáním na to, až ten druhý zavolá, se může stát spíše přítěží než radostí pro svého partnera. Vzhledem k tomu, že vztah na dálku je mnohem „křehčí“ než standardní vztah, platí toto dvojnásob, “doplňuje terapeutka Lenka Matoušová. Psali jsme také: Téměř každý muž byl někdy nevěrný. Tým sexuologů má doporučení, jak tomu zamezit.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu