Jednoduché a čistě přírodní repelenty proti klíšťatům. Vyrobte si snadno a levně účinného pomocníka

Ostatní 01. července 2020 | 08:22 — Anna Novotná
Klíšťata jsou malá, ale velmi nebezpečná. Virus klíšťové encefalitidy způsobuje zánět mozku, tedy encefalitidu, což je vážný stav. U dětí pak častěji meningitidu, což je zánět mozkových blan, kdy je prognóza o něco lepší, ale rovněž může zanechávat dlouhodobé následky. Existují různé cesty, jak se těmto parazitům bránit. Možná jste netušili, že výhrou nad tímto škůdcem může být i po domácku vyrobený repelent.
Dalších 5 fotografií v galerii
Pro klíšťata jsou velmi nepřijemné vůně esenciálních olejů / Shutterstock

Klíšťata nemá v lásce asi nikdo, nákazy klíšťovou encefalitidou či boreliózou se naopak obávají asi všichni. Kromě klasického očkování, které si můžete domluvit u svého praktického lékaře, existuje hned několik účinných repelentů. Pokud jste zastánci přírodní cesty a chcete se vyhnout chemii, máme pro vás tipy na účinné přírodní repelenty. Stačí si pouze vybrat. 

Olej proti klíšťatům

Postup jeho výroby je jednoduchý: do láhve, nejlépe s rozprašovačem, nalijte trochu rostlinného nebo mandlového oleje, přidejte asi dvacet kapek růžového olejíčku a jeden hrneček vody. Vše protřepejte. Vznikne směs, kterou pak můžete aplikovat na odhalené části těla před pobytem v místech s výskytem klíšťat. Vyhněte se nosu, ústům a očím. 

Jablečný ocet a olej

Ocet je dalším domácím zdrojem, díky kterému klíšťatům určitě vonět nebudete. Stačí smíchat dva díly vody s dílem jablečného octa. Nakonec přidejte několik kapek svého oblíbeného oleje. Použití je stejné jako u předchozího repelentu.

Repelent z citrusů

Odpuzovač klíšťat lze „uvařit“ i z citrusů. Do vařící vody přidáme několik oloupaných a nakrájených citrusových plodů. Nejvhodnější jsou pomeranče, citróny, limetky nebo grapefruity. Necháme zprudka vařit po dobu jedné minuty a poté mírně vaříme asi jednu hodinu. Citrusové plody vyjmeme z vody, přecedíme, necháme vychladnout a repelent je na světě.

Peprmintový olejíček

Leckdo z nás má peprmint v oblibě. U klíšťat je tomu ale naopak. Navíc příprava peprmintového repelentu nezabere příliš času. Stačí smíchat dva hrnky vody a asi dvacet kapek peprmintového olejíčku.

Co ještě pomáhá

Pro klíšťata jsou velmi nepříjemné vůně esenciálních olejů. Mají totiž velmi dobře vyvinuté čichové vnímání a některá aroma pro ně mohou být až toxická. Předtím, než půjdete do přírody, si dejte do dlaní malé množství esenciálního oleje, rozetřete ho po povrchu válečku, kterým se odstraňují nečistoty z oblečení a můžete jím přetřít okraje nohavic, rukávů a dekoltu. A klíště má pro tentokrát smůlu. Psali jsme také: Jak si rychle a hlavně bezpečně vytáhnout klíště.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu