Šperky s minerály se těší velké oblibě. Zjistěte, jaká síla je připisována jednotlivým minerálům

Ostatní 10. července 2020 | 10:41 — Helena Malá
Nárůst poptávky po špercích s minerály v Česku rok od roku stoupá. Jedním z hlavních důvodů je, že stále větší počet lidí věří v jejich pozitivní účinky. Jenže s oblibou minerálů roste i počet podvodníků, kteří za minerály vydávají obyčejné laciné sklo.
Další 3 fotografie v galerii
Šperky s minerály se těší velké oblibě, lidé věří v jejich moc / JumpStory

Už ve starém Egyptě a Mezopotámii věřili, že kameny ovlivňují fyzické i psychické pochody v těle. Vyráběli z nich amulety, byly součástí lektvarů ochranných i posilujících. Lidé věřili, že drahé kameny mají moc zahánět zlé síly, neštěstí, neduhy, chrání před uřknutím a pomáhají překonat těžká období života.

V poslední době se lidé k síle drahých kamenů opět začali obracet. Mezi kameny, které se neřadí mezi minerály, ale jsou v Česku velmi populární například mezi maminkami, patří jantarové korálky. Nosí je v době těhotenství, jelikož věří, že jantar chrání matku i miminko. Kupují je také pro své děti v době, kdy ratolestem rostou první zoubky.

Většina Čechů sleduje horoskopy a více jak polovina jim věří. Kromě pozitivních účinků, které jsou jednotlivým minerálům připisovány, se tak lidé zajímají i o to, jak se konkrétní minerál hodí k jejich znamení zvěrokruhu.

Jaká síla je připisována jednotlivým minerálům

Pokud tápete, jaký minerál si pořídit, možná vám v rozhodování pomůže zaměřit se na to, jaká síla je konkrétnímu kameni připisována.

Pro lásku a dobré vztahy

Obrázkový jaspis pomáhá v rozhodování, růženín otevře srdeční čakru, červený korál dodá vášeň, ametyst přinese lásku, rodonit učí trpělivosti, bílý howlit učí mít rád sám sebe, dalmatin jaspis urovnává nesrovnalosti.

Na zlepšení koncentrace

Mahagonový obsidián prohlubuje logiku, fluorit pomáhá při učení, sodalit zvyšuje sebedůvěru, bílý onyx pomáhá koncentraci, fialový pruhovaný achát podporuje paměť, karneol pomůže vytyčit cíle, leopardí jaspis zlepšuje organizační schopnosti.

Pro dobrou náladu a vitalitu

Akvamarín navozuje vnitřní klid, modrý howlit harmonizuje pocity, citrín dodává pocit bezpečí, láva ochraňuje majitele, opalit dodává stabilitu, angelit přináší pocity míru, avanturín dodává energii.

Na snížení stresu

Černý pruhovaný achát snižuje úzkost, amazonit tiší emoce, červený pruhovaný achát pomáhá proti únavě, bílý korál navozuje pozitivní myšlenky, leopardí jaspis harmonizuje vztahy, modrý krajkový achát dodává energii, ametyst zvyšuje naděje.

Ke zvýšení sebedůvěry

Vločkový obsidián pomáhá odolávat nepřízni, sodalit uklidňuje mysl, karneol dodává průbojnost, fluorit přináší zručnost, černý onyx léčí stará traumata, mahagonový obsidián uklidňuje psychiku, hematit dodává rozhodnost k činům. O tom, jak vybírat šperky podle data narození, jsme psali zde.

Proti strachu a depresi

Amazonit navozuje pocity klidu, tygří oko magenta vrací jiskru do života, pyrit dodává úlevu, citrín navozuje pocit bezpečí, černý onyx potlačuje fobie, lapis lazuli odhaluje vnitřní pravdu, modrý krajový achát léčí staré křivdy.

Pro podporu fantazie

Citrín projasní mysl, láva prohlubuje fantazii, karneol dodává energii, dalmatin jaspis napomáhá představivosti, bílý korál prohlubuje logiku, malachit pomáhá se přizpůsobit, brekciový jaspis mění nápady v činy.

Pro klidný spánek

Hematit navozuje pocit bezpečí, lapis lazuli uklidňuje mysl, šedý jaspis dodává hezké sny, ametyst pomáhá s nespavostí, červený korál zahání noční můry, křišťál podporuje hluboký spánek.

Pozor na podvodníky

Mezi nejprodávanější minerály patří růženín, onyx, ametyst, tygří oko, křišťál nebo hematit. Ať už si ale pořídíte jakýkoliv, vždy si musíte dát pozor na podvodníky, kterých je čím dál tím více. Místo minerálu vám bez ostychu prodají obyčejné sklo. Padělky se nejčastěji vyrábějí z lisovaných minerálních drtí, ale i z obyčejného skla nebo pryskyřice. Podvodníci dotáhli podobu falzifikátů téměř k dokonalosti, a je proto velmi obtížné rozeznat je od pravých minerálů. Přesto existuje celá řada indicií, jak nenaletět.

Barva

Velmi častým omylem je to, že sytější barva automaticky určuje pravost kamene. Některé druhy minerálů jsou přirozeně velmi světlé, a objeví-li se na trhu v tmavším provedení, zpravidla nejsou pravé. Před nákupem minerálů je proto dobré seznámit se s barvou, která je danému minerálu vlastní. Pozor ale na dobarvování kamenů, to nemá na jejich pravost vliv, pokud je ale kámen dobarvený, poctivý prodejce to u něj vždy uvede.

Kresba

Dalším ukazatelem pravosti může být kresba. Při koupi minerálových korálků, které jsou pověstné právě pro svou kresbu, je vhodné ji podrobně prozkoumat. Kresba by měla být vždy naprosto unikátní, podezřelá je hlavně její pravidelnost, případně ostrost kresby, kdy jsou jednotlivé barvy přesně odděleny. Také je potřeba zjistit, jaký druh kresby je u daného minerálu nejběžnější.

Teplota

Poznat pravost minerálu je možné i na omak. Pravý kámen je na omak studenější než sklo, déle se v ruce zahřívá a déle naopak teplo drží, protože má lepší tepelné vlastnosti než sklo. Pravý kámen také samozřejmě nejde zapálit, lisované drti nebo pryskyřičné náhrady v sobě ale mají nějaký druh pojiva, který hoří.

Cena

Stejně tak jako většina padělaného zboží jsou i falešné minerály výrazně levnější než ty pravé. Úspora několika stovek korun se tak nemusí vyplatit. Minerály jako například tanzanit nebo safír jsou sice dražší, ale rozhodně se podle odborníků nevyplatí na nich šetřit.

E-shopy

Stále více lidí pořizuje minerály na internetu, právě v e-shopech se ale vyskytuje největší množství padělků. Řiďte se proto jednoduchým pravidlem a při nákupu online nakupujte od prověřených prodejců. Jakmile se vám cokoliv nezdá, raději se obraťte jinam.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu