Alzheimerova choroba hrozí už i třicátníkům. Její nástup dokáží prozradit dva orgány

Zdraví 09. září 2020 | 08:42 — Klára Sanders
Alzheimerova choroba je progresivní onemocnění. Přichází postupně a neustále se zhoršuje. Na začátku je nemocný ještě schopen postarat se sám o sebe, ale v nejtěžším stádiu Alzheimerovy choroby již není schopen se ani samostatně najíst. Vědci zjistili, že pomocí zrakových a čichových testů je možné rozpoznat možný nástup demence.
Dalších 6 fotografií v galerii
Alzheimerova choroba se netýká jen starých lidí / JumpStory

Alzheimerova choroba způsobuje nevratné změny v mozku. Většinou tato nemoc postihuje starší osoby, u nichž se vlivem nemoci rozvíjí demence a jejich osobnost se mění k nepoznání. Nemoc je smrtelná, nevyléčitelná a léčba spočívá jen v tlumení příznaků.

Tato nemoc narušuje část mozku a způsobuje pokles takzvaných kognitivních funkcí – myšlení, paměti, úsudku. Člověk se nakonec stane závislý na každodenní pomoci jiného člověka. Změní se celá osobnost pacienta. V posledních stádiích nemoci už vůbec není schopen se sám o sebe postarat.

Nemoc postihuje stále více lidí

Alzheimerovu chorobu v roce 1907 popsal německý lékař Alois Alzheimer. V té době se považovala za nemoc vzácnou. Nyní se nějaká forma demence vyskytuje u více než sedmi miliónů obyvatel Evropy.

V současnosti je nevyléčitelná

V současné době není známá jednoznačná příčina a neexistuje účinný lék. Jediné řešení, jak chorobě předcházet, je dodržování zdravého životního stylu a neustálé trénování a vytěžování mozku. Ale ani to bohužel nestačí.

Vědci se nepřestávají snažit o nalezení alespoň částečné možnosti léčby, anebo o možnost, jak rychle odhalit nástup nemoci. Nyní přišli se dvěma studiemi, podle kterých se Alzheimerova choroba dá odhalit v poměrně časném stádiu.

Dva orgány, které mohou prozradit první projevy

První studie pochází z neurologického oddělení Cedars-Sinai Medical v Los Angeles. Místní vědci zjistili, že jednoduchý test zraku může lékaře upozornit na příchod demence i několik let před prvními projevy příznaků. Jde o metodu neinvazivní, kterou lze provádět bez nejmenšího rizika. Je při ní využíván speciálně vyvinutý oční scanner s vysokým rozlišením, který dokáže detekovat ložiska amyloidu beta v sítnici.

Jejich výskyt značí přítomnost ložisek amyloidu beta v mozku, který je hlavní složkou senilních plaků a neurofibrilárních klubek, jež byly nalezeny v mozku pacientů s Alzheimerovou chorobou.

Druhá studie vědců z kanadského Quebecu se zaměřila na čich. Ztráta čichu bývá totiž první známkou toho, že něco není v pořádku. Do svého projektu zapojili téměř 300 pacientů s průměrným věkem 63 let z rodin, ve kterých se vyskytuje Alzheimerova choroba. Dobrovolníky podrobili zkouškám ostrosti čichu na mnoha předmětech od žvýkačky po benzin. Posléze je podrobili opakovaným odběrům mozkomíšního moku. Po podrobném prozkoumání bylo zjištěno, že vzorky od osob, které rozpoznaly nejmenší počet vzorků, vykazují příznaky nástupu Alzheimerovy choroby.

Bohužel ani včasné rozpoznání příznaků tohoto onemocnění nijak nezlepšuje dlouhodobou prognózu nemocných, protože Alzheimerova choroba je v současnosti nevyléčitelná a používaná léčiva přináší pacientům jen minimální prospěch. Psali jsme také: Rakovina žaludku je svým vznikem i průběhem velmi záludné onemocnění. Klíčové je odhalit ji včas

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu