Rakovina žaludku je svým vznikem i průběhem velmi záludné onemocnění. Klíčové je odhalit ji včas

Zdraví 07. srpna 2020 | 09:54 — Anna Novotná
Na vznik rakoviny žaludku má vliv velké množství faktorů, z nichž některé ani nejsme schopni ovlivnit. Jaká je největší záludnost rakoviny žaludku a jak poznáte, že jste onemocněli právě vy?
Další 2 fotografie v galerii
Zhoubný nádor žaludku dlouho nenápadně narůstá, aniž by působil jakékoliv obtíže / Depositphotos

Zhoubný nádor žaludku je svým vznikem i průběhem velmi záludné a nepředvídatelné onemocnění. Nevyzpytatelné je to i se samotnými projevy. Zejména zpočátku totiž bývají poměrně neurčité a někteří je tak mohou snadno zaměnit například za žaludeční vředy. Včasná diagnostika je přitom zásadním předpokladem úspěšné léčby.

Statistiky ukazují, že se výskyt rakoviny žaludku ve většině vyspělých států snižuje. Příčina ale není bohužel zcela známa. Není tak možné příznivý trend cíleně podpořit. 

Nenápadný zabiják

Zhoubný nádor žaludku dlouho nenápadně narůstá, aniž by působil jakékoliv obtíže, a projeví se často až tehdy, kdy je pro svůj rozsah již jen velmi obtížně léčitelný.

Proč vzniká

Rozhodující úlohu při vzniku rakoviny žaludku bude mít patrně strava. Karcinogeny, tj. látky vyvolávající nádorové bujení, působí prostřednictvím potravy přímo na sliznici žaludku. Mimo tyto látky se pravděpodobně uplatňuje i vliv tzv. helicobakterové infekce.

Záludná bakterie

Helicobakter pylori je poměrně nedávno objevená bakterie. Výjimečný je tento mikroorganismus především v tom, že dokáže přežívat ve vysoce agresivním prostředí žaludku. Krátce po tomto objevu se začal jeho výskyt spojovat s množstvím nemocí a obtíží. Významnou úlohu sehrává především ve vzniku vředové choroby a rakoviny žaludku.

Jaké jsou projevy 

Zdravotní obtíže, které rakovinu žaludku provázejí, nejsou pro toto onemocnění nijak specifické. Časné projevy nemoci jsou navíc tak často nevýrazné, že je většinou přehlédneme. U naprosté většiny nemocných navíc časné příznaky zcela chybí. Prvními projevy rakoviny žaludku jsou tak až příznaky provázející pokročilé postižení orgánu.

Typické jsou spíše neurčité obtíže:

  • tlak na břiše v oblasti žaludku
  • ztráta chuti k jídlu
  • slabost
  • pocit na zvracení
  • únava
  • postupná ztráta tělesné hmotnosti

Záleží na tom, kde se nádor nachází

Projevy rakoviny žaludku závisí také na rozsahu a místě výskytu nádoru. Pokud je nádor uložen blíže k jícnu, může způsobit potíže při polykání. Pokud je uložen spíše v dolní části žaludku, v oblasti vrátníku, objevuje se častější zvracení.

Pokud se v oblasti nádoru vytvoří vřed, mohou se objevit obtíže charakteristické pro vředovou chorobu žaludku. Typické jsou bolesti v nadbřišku zesilující po jídle.
Když pokračující nádor naruší stěnu cévy, může dojít ke krvácení do zažívacího traktu. 

Kdy je nutné vyhledat lékaře

Varovat by vás měly především neurčité zažívací obtíže v oblasti horní poloviny zažívacího traktu. Pokud lékař na základě vašich obtíží vysloví podezření na nádorové onemocnění žaludku, doporučí endoskopické vyšetření. Endoskopická metoda zaměřená na horní část zažívacího traktu se nazývá gastroskopie. Tato metoda umožňuje důkladně prohlédnout sliznici žaludku a pomocí odběru malého vzorku tkáně určit i vlastní povahu případného nálezu. 

Pokud se rakovina žaludku prokáže, musí být léčba zahájena co nejdříve. Ve většině případů se přistupuje k ope­raci. Pokud je možné odstranit nádor celý, není již zpravidla zapotřebí další léčba zářením nebo chemoterapií. Psali jsme také: Fakta a mýty o opalování aneb co je opravdu dobré vědět, abyste předcházeli agresivní rakovině kůže.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu