Braňte se onemocnění rakovinou. Způsob vás možná překvapí, ale podle vědců funguje

Zdraví 08. listopadu 2020 | 10:23 — Klára Sanders
Rakovina je opravdovým strašákem dnešní doby. Pokud chcete snížit riziko rozvoje řady typů rakovin, především těch, které postihují obyvatele průmyslově rozvinutých zemí (plíce, prsa, tlusté střevo, prostata), rada odborníků i lidí, kteří mají s touto nemocí zkušenosti, je jasná - pohyb v jakékoliv podobě.
Dalších 7 fotografií v galerii
Rakovina je strašákem pro mladé i staré / Depositphotos

Může se vám to zdát přitažené za vlasy, ale každý pohyb se počítá. S tímto typem prevence proti rakovině přišli jak odborníci, tak i samotní nemocní, kteří výsledky zakládají na vlastních zkušenostech.  

Zkušenosti žen s rakovinou prsu

V tomto konkrétním případě šlo o pacientky s rakovinou prsu, které do svého léčebného procesu zařadily i cvičení. Ženy cvičily s mírnou intenzitou (na 60 až 85 % svého maximálního tepového maxima) 20 či 30 minut třikrát týdně po dobu čtyř až dvanácti týdnů. Nešlo přitom o nic zbytečně komplikovaného, jejich pohybový program zahrnoval hlavně jízdu na kole a procházky. Všechny ženy následně udávaly, že se cítí jak po fyzické, tak i psychické stránce lépe a snáze se vyrovnávaly s následky chemoterapií i ozařování.

Jaké jsou přínosy cvičení?

  • Pokles stavů nevolnosti a vyčerpanosti.
  • Zlepšení nálady a zvýšení sebevědomí.
  • Posílení branyschopnosti organismu.
  • Celkově se nemocným pozvedne kvalita života.

Cvičení jako prevence proti rakovině

Americká společnost zabývající se rakovinou má jasný recept, jak předejít rakovině. Doporučuje cvičit 30 minut denně 5 dní v týdnu. A nemyslí tím pouze mučení v posilovně. Pod pojem cvičení se dá totiž zahrnout i spousta dalších zajímavých aktivit. 

Procházky a turistika

Najděte si málo frekventovaný chodník či park a prostě choďte. Vezměte si s sebou něco na poslouchání a procházejte se, co hrdlo ráčí. Pokud milujete přírodu, nebojte se podniknout třeba i náročnější túru. 

Tanec

Plní všechny požadavky na cvičení, přitom pohybovat se v rytmu hudby můžete stejně dobře doma jako v tanečních pro pokročilé.

Plavání

Má mezi jinými cvičeními výjimečné postavení, protože zapojuje prakticky všechny svalové skupiny. Navíc je to pohyb s příznivým efektem na srdce.

Kolo či rotoped

Nedopusťte, aby se z vašeho domácího šlapadla stal jen drahý věšák. Jeho velikou předností je, že můžete kontrolovat tep a zátěž v teple domova. Pro příznivce přírody poslouží ke stejným účelům klasické kolo. Ať už doma, či venku, půlhodinka pět dní v týdnu by neměla být problémem.

Cvičení v jakékoliv formě má prostě smysl

Kromě dobrého pocitu z toho, že pro sebe něco děláte, můžete navíc předcházet i rakovině. Nebojte se znovu začít hýbat, třeba i jinak, než jste byli dosud zvyklí. Zkuste procházky, kolo či něco úplně nového. Život je vzácný dar, prožijte ho naplno a jinde než jen v křesle nebo na gauči před televizní obrazovkou. Dále čtěte: Druhé nejčastější a velmi zákeřné nádorové onemocnění trávicí trubice. Poznejte rizikové faktory a příznaky včas

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu