Druhé nejčastější a velmi zákeřné nádorové onemocnění trávicí trubice. Poznejte rizikové faktory a příznaky včas

Zdraví 19. srpna 2020 | 09:03 — Klára Sanders
Víte, jaké je druhé nejčastější nádorové onemocnění trávicí trubice hned po rakovině tlustého střeva? Jedná se o rakovinu slinivky břišní, která je dlouho bez příznaků. Nemoc se bohužel projeví až v pozdějších stadiích hubnutím, bolestmi břicha a zvracením. Je proto dobré znát rizikové faktory a možné příznaky.
Dalších 5 fotografií v galerii
Rakovina slinivky břišní se může projevit až v pozdějších stádiích / Depositphotos

V České republice se rakovina slinivky břišní vyskytuje poměrně často. Je označována za jednu z nejzákeřnějších, ne-li za tu úplně nejhorší. Odborníci zachytí asi šedesát až sedmdesát procent nemocných až s onemocněním, které je již v pokročilém stadiu. 

Pokud to jde, vyhněte se rizikovým faktorům rakoviny slinivky

Rakovina slinivky představuje velmi agresivní onkologické onemocnění s těžkým průběhem, které postihuje jeden z orgánů trávicí soustavy - pankreas. Slinivka břišní (pankreas) je plochý žlázovitý orgán, který je umístěn výše v břišní dutině za žaludkem. Jde o žlázu s vnitřní sekrecí, která vytváří trávicí šťávy a produkuje hormony. Při rakovině slinivky dochází k nekontrolovatelnému množení buněk v postiženém místě a následnému formování nádoru. 

Rizikové faktory

  • Kouření.
  • Nadměrné a dlouhodobé užívání alkoholu.
  • Určitou roli, podobně jako u mnoha dalších onemocněních, může hrát i genetika.
  • Do ohrožené skupiny patří zejména starší osoby, přičemž riziko stoupá po 40. roku života.
  • Obezita a cukrovka.

Průběh onemocnění může být asymptomatický

Rakovina slinivky je velmi agresivním onemocněním a je o to zákeřnější, protože ve většině případů probíhá v prvotních fázích asymptomaticky. To znamená, že postižený nemusí pociťovat žádné, případně jen malé či neurčité obtíže, kterým se často připisuje jiná příčina.

  • Objevit se může větší únava či nechuť k jídlu.
  • Může dojít ke žloutnutí pokožky, a to z důvodu tlaku rostoucího nádoru na žlučové cesty. K tomuto jevu, čili žloutnutí pokožky a sliznic, dochází i při jiném umístění nádoru, ale obvykle až v pozdějších fázích.
  • Mezi příznaky rakoviny slinivky v dalších stádiích onemocnění patří zejména tupé bolesti v horní části břicha, často vyrážející i do zad, klidně až do křížové oblasti.
  • Rovněž může pacienta trápit nevolnost a časté pocity na zvracení, průjmy, světle zbarvená stolice i pocity plnosti v břiše.
  • S rozvojem onemocnění se přidávají i další doprovodné příznaky, které jsou běžné u jiných onkologických onemocněních. Jde o ztrátu hmotnosti či celkovou svalovou slabost.

Léčba

Nádor na slinivce poměrně rychle roste a metastazuje i do okolních tkání. Velmi často jsou napadena například játra. Úmrtnost na tento druh rakoviny je skutečně vysoká. Podle statistik podlehne rakovině slinivky více než 90 procent pacientů, kterým je diagnostikována. K diagnostice přitom často dochází pozdě, a to právě z toho důvodu, že prvotní fáze onemocnění, během nichž by mohla být léčba efektivnější, jsou bezpříznakové. Pacient se tak k lékaři často dostane až při vážnějších příznacích onemocnění, kdy je nádor již v pozdních stádiích.

Nepodceňujte prevenci

O to důležitější je dělat pro své zdraví maximum. Nezbytné je věnovat se svému zdravotnímu stavu a chodit na pravidelné preventivní prohlídky. Co se týče prevence, zde je možné hovořit jen o obecných zásadách zdravého životního stylu. Nižší riziko vzniku rakoviny slinivky mají nekuřáci. V rámci výživy je důležité konzumovat dostatek ovoce a zeleniny a omezit nadměrný příjem živočišných tuků, červeného, ​​uzeného i zpracovaného masa. K tomu by se měl přidat i dostatek pohybu a udržování odpovídající tělesné hmotnosti. Psali jsme také: Rakovina žaludku je svým vznikem i průběhem velmi záludné onemocnění. Klíčové je odhalit ji včas

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu