Zázrak přírody jménem kozlík lékařský. Vyzkoušejte jeho léčivé vlastnosti

Zdraví 14. října 2020 | 11:08 — Klára Sanders
Bylinky jsou zázrak přírody. O jejich léčivých vlastnostech věděli již dávno naši předci. Při stavech vyvolaných stresem, nervozitou, neklidem či úzkostí podávali právě kozlík lékařský, který celkově zklidňuje a podporuje kvalitu spánku. V Číně se jím léčí dokonce i chřipka nebo revmatismus.
Dalších 6 fotografií v galerii
Kozlík lékařský patří mezi léčivé bylinky, které pomáhají hlavně při problémech se spánkem / Pixabay

Kozlík lékařský neboli valeriana officinalis je také nazýván přírodní Valium. Tato bylinka má prokázané sedativní účinky a jako jedna z prvních se prosadila i v oblasti homeopatie. Rostlina je známá od středověku a již od pradávna se nejrůznějším způsobem upravuje a užívá. Příznivě ovlivňuje kvalitu spánku, pomáhá při bolestech hlavy a kloubů i při menstruačních křečích.

Výskyt 

Kozlík lékařský se vyskytuje v Evropě a západní Asii. Dorůstá až do výšky 1,5 metru. V České republice se vyskytuje poměrně hojně zejména v nižších polohách. Kozlík je vlhkomilná rostlina a libuje si na vápenatých půdách. Roste v okolí potoků, na vlhčích loukách či svazích. Kvést začíná obvykle v květnu nebo červnu. Pro léčebné účely se nejčastěji sbírá podzemní část rostliny, a to v období léta až do září či října.

Ůprava

Po sklizni je třeba kořen umýt ve studené vodě a jemně osušit. Následně se suší v tmavých a dobře větraných prostorách, případně můžete použít sušičku na ovoce a byliny. Sušíme při teplotě do 30 stupňů C. Kvůli velmi silnému aroma není vhodné kozlík skladovat s dalšími rostlinami.

Kozlík lékařský ovlivňuje nervový systém

  • Kozlík lékařský představuje v první řadě velkou pomoc pro naše nervy.
  • Působí uklidňujícím způsobem, pomáhá při nespavosti, usnadňuje usínání, a také prohlubuje a prodlužuje spánek.
  • Účinně odstraňuje pocity strachu a úzkosti.
  • Bojuje proti depresím, neurózám a vyčerpání.
  • Je nápomocný při hysterických stavech.
  • Uvolňuje svalové napětí.
  • Zklidňuje bušení srdce.
  • Má analgetické účinky.
  • Kozlík se doporučuje vyzkoušet při bolestech kloubů, svalů i hlavy a při migrénách.
  • Vhodný během klimakteria.

Připravte si uklidňující čaj

Při pocitech napětí a stresu či při problémech se spánkem je přímo ideální si uvařit kozlíkový čaj.

Postup

Na přípravu čaje se používá sušený kořen. Jednu čajovou lžičku sušeného kořene zalijte horkou vodou a nechte louhovat okolo 15 minut. Čaj si dopřejte dvakrát až třikrát denně. Vyzkoušet můžete i kombinaci s levandulí či meduňkou. Čaj z kozlíku se užívá spíše příležitostně a omezenou dobu. Po třech dnech užívání je vhodná třídenní pauza.

Vyrobte si tinkturu

Velmi známým produktem, který se z kozlíku lékařského vyrábí, jsou kapky. Ty jsou účinné při mnohých zmíněných potížích. Připravit si je můžete i doma.

Jak na to

Budete potřebovat sušený kořen rostliny a přibližně 60procentní líh. Tyto ingredience smíchejte v poměru 1 : 6, tedy jeden díl byliny na 6 dílů alkoholu.

Směs vložte do dobře uzavíratelné láhve a odložte na tmavé místo. Při pokojové teplotě nechte odpočívat minimálně jeden týden. Tinktura je velmi účinným bojovníkem proti nespavosti. Dopřejte si jednu čajovou lžičku asi hodinu před spánkem.

Zajímavostí je, že kozlík svým charakteristickým pachem přitahuje kočky. Zkuste si potřít kapkami ruce a pohladit vaši kočičku. Nestačíte se divit, jaké divadlo vám předvede. Psali jsme také: Superpotravina zvaná česnek. V kuchyni je nepostradatelný a navíc má významné léčivé účinky

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu