Hitem péče o pleť je kurkuma. Rozzáří pleť, vyhladí jizvy, zatočí s akné i nadměrnou pigmentací

Krása 18. října 2020 | 09:59 — Helena Malá
Kurkuma je koření, které se přidává třeba do kari. Kromě toho, že má pozitivní vliv na lidské zdraví, stalo se toto asijské koření i hitem v kosmetice. Dokáže totiž s pletí hotové zázraky.
Další 3 fotografie v galerii
Kurkuma je výtečné koření, které vás udělá krásnější / Pixabay

Pokud máte akné, tmavé kruhy pod očima, první vrásky, jizvy, unavenou pleť a nebo trpíte hyperpigmentací, je pro vás kurkuma to pravé ořechové. Se všemi těmito neduhy totiž umí zatočit.

Co kurkuma dokáže

  • Působí protizánětlivě a antibakteriálně, takže hojí pupínky.
  • Díky svým zesvětlujícím účinkům dokáže vyhladit jizvy a prozářit pleť.
  • Přirozeně podporuje krásu pokožky, prokrvuje ji a vyživuje.
  • Dokáže sjednotit barevný tón pleti a rozzářit, což ocení hlavně unavená a povadlá pleť.
  • Podporuje pěkný vzhled kůže.
  • Čistí a vyživuje pleť.
  • Kůži hluboce pročišťuje, nevysušuje ji a udržuje ji hydratovanou.
  • Má schopnost zesvětlit pigmentové skvrny.
  • Podporuje elasticitu kůže.
  • Obsahuje spoustu antioxidantů, čímž podporuje mladistvý vzhled pleti.
  • Dokáže zmírnit začervenání pleti i velikost pupínků.

Akné

Jsou prakticky tři důvody, proč je kurkuma tak účinná v boji proti akné. Kurkumin, který je v kořeni rostliny obsažen, má totiž protizánětlivé účinky, funguje jako antioxidant a zabíjí bakterie. Vědci dokázali díky kurkuminu zlikvidovat bakterii Propionibacterium acnes, která způsobuje akné, o 50 až 96 % v závislosti na koncentraci kurkuminu.

Uavená pleť

Kurkumin vám také může pomoci zvýšit přirozenou zásobu kolagenu a vytvořit tak iluzi svěží, zdravější a mladší pokožky. Díky svým protizánětlivým a zklidňujícím vlastnostem zanechává pokožku svěží, mírní zarudnutí a stahuje póry. Kurkuma také podporuje krevní oběh, což má vliv i na pokožku, která je pak odolnější a pružnější.

Tmavé kruhy pod očima a hyperpigemntace

Takzvaná hyperpigmentace trápí hodně lidí. Pleť má tendenci tmavnout v případě poškození, při infekci, zánětu nebo podráždění. Pro vybělení existujících pigmentací se používá hydrochinon, která má ovšem řadu vedlejších účinků. Šetrnější alternativou může být právě kurkuma. Kurkumin totiž omezuje aktivitu adrenokortikotropního hormonu, čímž se snižuje i produkce melaninu, a tím pádem dochází k redukci nadměrné pigmentace. A protože je kurkumin silný antioxidant, zároveň působí i proti nežádoucím procesům, které syntézu melaninu spouští.

Jizvy

I na jizvy po akné, neštovicích, operacích, císařském řezu nebo na strie lze použít kurkumu. Do misky dejte lžíci bílého jogurtu, přidejte lžíci kurkumy a lžíci medu. Směs rozmíchejte a pak ji naneste na jizvu a nechejte působit alespoň 20 minut, pak opláchněte. Bílý jogurt pomáhá ke stažení a vybělení jizev, med obsahuje hodně aminokyselin a kurkuma zabraňuje zhnědnutí jizvy.

Stárnutí pleti

Jednou z předních výhod kurkumy je také její schopnost zvýšit produkci kolagenu a urychlit tak přirozenou obnovu buněk. Zároveň pomáhá blokovat elastázu, enzym, který zpomaluje tvorbu elastinu v pokožce. Zpomalení produkce elastinu vede ke vzniku jemných linek, vrásek a ochabnutí kůže. O tom, jak si z kurkumy vyrobit účinný lék na bolest, se můžete dočíst v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu