V době nošení roušek mohou umělé řasy i nová kosmetika nadělat pořádnou paseku

Krása 16. listopadu 2020 | 09:17 — Helena Malá
Mít dokonalý make-up pod ochrannou rouškou se moc nevyplatí. Rychle se totiž setře a když si pak roušku sundáte, vystavíte na odiv flekatou tvář. O to více se ženy snaží si zvýraznit alespoň oči. Jenže i v tomto ohledu se vyplatí být opatrná, může vás to totiž ohrozit na zdraví.
Další 3 fotografie v galerii
Ženy mají kvůli rouškám tendenci zaměřit svou pozornost na zvýraznění očí, třeba pomocí umělých řas. Ve výsledku si tím ale mohou ublížit. / Depositphotos

Nošení roušek má mimo jiné vliv i na trendy v líčení. Mnoho žen si aktuálně zvýrazňuje pouze oči a obočí. Ale ani to se neobejde bez nesnází. Lem roušky často sahá až ke spodním řasám a třením je rozmazává. Některé ženy proto raději volí umělé řasy. Nesprávně zvolené či nekvalitní produkty mohou však představovat pro oči riziko.

„Umělé řasy a zvláště lepidlo mohou alergizovat oční víčka a způsobit jejich zarudnutí, šupinatění a otoky. Zároveň způsobují oslabování vlastních řas i jejich vypadávání. Některé umělé řasy jsou vyrobeny z jemné srsti zvířat, která je sama o sobě alergizující. Navíc pokud se lepidlo dostane přímo do oka, může zrak ohrozit. Na trhu existují také speciální séra na řasy, která podporují jejich růst i houstnutí. Je třeba si vybírat kvalitní, osvědčené přípravky,“ řekl oční lékař Pavel Stodůlka.

Experimenty se nevyplatí

Podle odhadů polovina žen zkouší kosmetické novinky na trhu. Ty ale mohou obsahovat různé alergeny a změna značky může přinést nepříjemnosti. „Zejména v okolí očí je pleť velmi citlivá a častým střídáním kosmetiky kůže trpí. Velmi citlivé je i samotné oko – v případě nákupu řasenek nebo očních stínů je dobré držet se prověřených značek. Nevyzkoušené kosmetické přípravky totiž mohou nejen zatěžovat pleť, ale i obsahovat různé alergeny, které mohou vyvolat nepříjemné zdravotní komplikace v podobě zarudnutí očí, nadměrného slzení nebo otoků,“ vyjmenoval Pavel Stodůlka.

Nekvalitní kosmetika může zavinit i poškození zraku

Alergické reakce, pálení, začervenání nebo otoky očí – to jsou rizika spojená s používáním nekvalitní dekorativní kosmetiky. Ve výjimečných případech může dojít až k poškození zraku. „Pokud se po nějakém kosmetickém přípravku objeví známky podráždění očí, je nutné přestat ho ihned používat. V případě alergické reakce je dobré oči okamžitě vypláchnout vodou, případně vykapat umělými slzami. Pokud podráždění neustupuje, je nutné neodkladně navštívit očního lékaře,“ doporučil Pavel Stodůlka. O  tom, co vše může způsobit oční alergie, jsme psali zde.

Neignorujte datum spotřeby

Některým problémům jdou ale ženy naproti. Nesledují nebo ignorují data spotřeby dekorativní kosmetiky. Prošlé oční stíny nebo tuby řasenek mohou být velmi nebezpečné. „Pokud kosmetika nejeví žádné výrazné známky poškození, používají je ženy dál bez ohledu na datum spotřeby. Je však potřeba si uvědomit, že v prošlé kosmetice může docházet k přemnožení bakterií, které představují riziko vzniku zánětu. Pokud má žena v oku nějakou infekci, neměla by používat žádná oční líčidla. Kosmetiku, kterou případně používá v době oční infekce, je dobré vyhodit. Může být totiž přenašečem infekce. Důležité také je oční kosmetiku nikomu nepůjčovat a nepoužívat kosmetiku někoho jiného. I to totiž může vést k potenciálnímu zanesení infekce do oka,“ sdělil Pavel Stodůlka.

Péči je třeba očím věnovat i při odličování. „Nejlepší je nechat tamponek s odličovacím prostředkem chvíli na řasách a poté jemnými tahy líčidlo stahovat. Ženy, které tamponkem oči urputně třou, si mohou nejen podráždit víčka, ale i povrch oka. Podstatné je používat jen kvalitní přípravky určené k péči o oči a oční okolí,“ upozornil Pavel Stodůlka.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu