Komunikace mezi exmanželi může fungovat. Stačí dodržet několik zásad

Vztahy 19. listopadu 2020 | 08:40 — Klára Sanders
Pokud to mezi manželi opravdu neklape a dojde až na rozvod, bývá to často nepříjemné a plné emocí. Když ale partneři mají děti, je další komunikace nezbytná. Určete si několik zásad, aby váš vztah a komunikace fungovaly a šli jste vaším dětem příkladem.
Další 1 fotografie v galerii
Rozvod není jednoduchý a navíc je plný negativních emocí / Depositphotos

Česká republika je zemí s jednou z největších rozvodovostí na světě (66 %), která je i vysoce nad průměrem Evropské unie (44 %).

Samotný rozvod je plný negativních emocí, které mají dopad nejen na dospělé, ale zejména na děti. Začít znovu se svým exmanželem nebo exmanželkou slušně a racionálně mluvit, dá někdy pořádně zabrat. Možná vám k překonání této překážky pomohou následující základní rady, jak spolu i po rozpadu manželství slušně vycházet.

Vzájemně se nepomlouvejte

Pokud z vašeho manželství vzešly nějaké děti, o které stále pečujete, bude váš porozvodový vztah hrát v životě vás i vašich dětí důležitou roli. I proto tento vztah v žádném případě nepodceňujte. Vyhněte se zejména pomluvám a dalším formám házení špíny na expartnera nejen před společnými známými, ale hlavně před dětmi. Musíte se ovládnout, i když máte pocit, že by si to váš expartner zasloužil.

Oddělte nový vztah od starého

Striktně oddělte manželství od exmanželství. Nyní již nejste ve společném intimním svazku a nemůžete mít na expartnera podobné nároky jako v manželství. Nehrajte proto na city a zdůrazněte věcnou stránku tohoto vztahu. Uvědomte si, co od sebe navzájem potřebujete (například společná péče o dítě, rozdělování si věcí z manželství, společní známí), a podle toho svůj vztah zařiďte.

Porozvodový vztah musí mít své meze

Ani v případě bezproblémového, kamarádského rozvodu není ani pro jednu stranu dobré pokračovat v pseudo-manželství a přílišné důvěrnosti i po rozvodu. Chodit spolu na večeře, kde se budete vzájemně svěřovat, může rychle vést k opětné citové závislosti jednoho na druhém. Tato závislost však nemusí být opětována a je pro oba exmanžele dost nepříjemné, když jeden z nich stále tajně doufá v návrat ke starému uspořádání. To vede k nerovnováze v jejich pomanželském vztahu, zvláště pak když závislý exmanžel nemá stálého partnera a druhý z rozvedeného páru ano. Takovéto tajné "doufání" navíc znemožňuje či alespoň výrazně komplikuje cestu k novému plnohodnotnému partnerskému vztahu.

Zakopejte válečnou sekeru

V případě komplikovaného dlouhého rozvodu je oddělení manželského a pomanželského stavu snad ještě důležitější než v případě rozvodu bezproblémového. Pokud potřebujete udržovat vztah kvůli dětem, je bezpodmínečně nutné zakopat válečnou sekeru a v zájmu dětí se domluvit. Neustálé vytahování starých křivd nejen, že nikomu nepomůže, ale – stejně jako nadstandardní vztah – komplikuje cestu k novému partnerskému vztahu. Obojí totiž ztěžuje přijetí nové porozvodové životní situace.

Buďte věcní

V komunikaci se držte věcných témat, která jsou pro vás aktuálně důležitá. To se týká zejména péče o děti a jejich výchovy či volby budoucí školy, nebo placení výživného, oslav svátků a podobně. Pro tento účel je vhodná nějaká forma pravidelného setkávání (např. při předávání dětí), kde tato témata budete společně probírat. Zanedbání této komunikace může vést ke zbytečným konfliktům a nedorozuměním, které se pak přenáší i na děti.

Scházejte se v neutrálním prostředí

V případě komplikovanější komunikace s vaším expartnerem se spolu scházejte v neutrálním prostředí, kdy nikdo nebude mít převahu a které nebude citově spojeno s vaším předchozím životem. To vám může ušetřit spoustu nervů. Ve veřejném prostředí kavárny není takové riziko vypuknutí hádky, a věcné řešení je tak podstatně přístupnější.

Komunikujte pomocí telefonu a mailu

Pokud nepomáhá ani neutrální prostředí a vztahy jsou stále protknuty konflikty a hádkami, neváhejte omezit komunikaci na telefon či mail. Není vhodné posílat si nelichotivé vzkazy po dětech.

Nenechte se terorizovat

V žádném případě se nenechte manipulovat ani jinak citově vydírat. Ať už se takováto snaha děje skrz děti či připomínáním starých dobrých časů, nezapomínejte, že jste rozvedení a k vašemu exmanželovi či exmanželce nemáte žádné povinnosti a jste dva svobodní lidé. Psali jsme také: Staré křivdy jsou pro nás nebezpečné. Naučte se zbavit pocitu ublíženosti jednou provždy

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu