Pozor na šeroslepost. Trápí mnoho lidí a může být nebezpečná

Zdraví 18. prosince 2020 | 14:07 — Klára Sanders
Spousta lidí ani neví, že šeroslepostí trpí. Špatnou orientaci v tmavých prostorech připisují nedostatku světla a problém dál neřeší. Šeroslepost může být ale pro vás i okolí nebezpečná, proto příznaky nepřehlížejte.
Další 2 fotografie v galerii
Pokud máte problém s viděním za šera, pravděpodobně trpíte šeroslepostí / Pixabay

Pokud máte problém s viděním za šera, pravděpodobně trpíte šeroslepostí. Šeroslepost je zhoršené nebo zaniklé vidění za šera a v noci. Pacient trpící touto chorobou se obtížně orientuje v tmavých prostorech, naráží do předmětů, zakopává, má potíže s řízením auta v noci nebo za šera, někdy dokonce ztrácí periferní vidění.

Příčiny šerosleposti 

Příčinou šerosleposti je špatná funkce zrakových tyčinek v oku, které se aktivují zejména pro černobílé vidění v šeru a ve tmě. Šeroslepost nemusí být jen vrozenou chorobou, ty jsou naopak poměrně vzácné. Častěji jde o onemocnění způsobené právě oslabením očí a vzácně nedostatkem vitaminu A. Této formě šerosleposti lze poměrně snadno předejít, případně ji i léčit. Zhoršenému vidění je však vždy potřeba věnovat pozornost včas.

Na suché a unavené oči mohou pacienti užívat například preparát na bylinné bázi ve formě tobolek, které se jí a pomáhají tělu produkovat kvalitnější slzy a snižují unavenost očí.

Šeroslepost může být velmi nebezpečná

Nejnebezpečnější je šeroslepost za volantem. Vrozená šeroslepost je obvykle doprovodným příznakem nějaké komplexnější oční vady a s takovou diagnózou žadatel o řidičský průkaz neuspěje. Šeroslepost způsobenou nedostatkem vitaminů však můžete získat kdykoliv během života. A právě v podzimních a zimních měsících, kdy je viditelnost celkově horší, může neléčená šeroslepost napáchat spoustu škod.

Obzvlášť řidiči by tak měli pravidelnému doplňování vitaminů věnovat zvýšenou pozornost. Šeroslepost totiž nezpůsobuje jen potíže s řízením auta za šera. Problémem je i mlha nebo hustý déšť. Mnoho řidičů tak trpí šeroslepostí, aniž by o tom věděli, a velmi snadno se stávají hrozbou sobě i ostatním účastníkům silničního provozu.

Návštěvu lékaře neodkládejte

Každý člověk vidí ve ztížené viditelnosti hůře. Pokud ale máte pocit, že se vám vidění za šera či mlhy zhoršuje, rozhodně neotálejte s oční prohlídkou. O řidičský průkaz se bát nemusíte. Obvykle stačí doplnit potřebné vitaminy. Oční lékař vám může doporučit také polarizační brýle s vhodně zabarvenými skly, nebo laserovou operaci, která vadu odstraní trvale.

Zatímco v případě vrozených forem šerosleposti je léčba složitá, pokud je příčinou nedostatek vitaminu A, stačí ho organismu dodat. Nejbohatším zdrojem vitaminu A není jen mrkev. Důležité je konzumovat pestrou stravu. Nemusí jít vždy jen o ovoce a zeleninu. Velké množství vitaminu A najdete například v rybím tuku, mléku, sýrech, játrech, ale třeba i v kvalitní čokoládě. Kromě zvýšeného příjmu vitaminu A je navíc vhodné doplnit omega 3 mastné kyseliny, lutein a zeaxantin, které jsou ve vyváženém množství obsaženy v kvalitních doplňcích stravy. Psali jsme také: Prasklé žilky v oku nemusejí být jen estetický problém. Pomohou vám odhalit, zda nejde o něco vážného

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu