Měl by muž ženě platit za úklid, vaření i péči o děti?

Vztahy 05. března 2021 | 15:58 — Marcela Plachá
Přibývá nejen emancipovaných žen, ale také mužů, kteří jsou ochotní se na domácích činnostech sami podílet. Přesto vznikají konflikty kvůli penězům. Kdo by měl kolik dávat a jak peníze rozdělit?
Další 4 fotografie v galerii
I za práci, kterou děláme z lásky, můžeme chtít odměnu / Depositphotos

Ať už to máte s financemi jakkoliv, zásadní je o penězích komunikovat otevřeně a jasně, ušetříte si tak spoustu nejasností a hádek. Jednou z nejlepších variant je, zdá se, pečlivě zapisovat veškeré výdaje po dobu několika týdnů, a na základě toho pak vyhodnotit situaci.

Jeden společný účet nebo raději tři

Zatímco v minulosti bývalo běžnější, že měla dvojice jeden společný účet, v současnosti si partneři chtějí nechávat i něco pro sebe. Mít svá tajemství. To platilo i dříve, ale tajně našetřené peníze si každý schovával v hotovosti do své krabičky. Pak si mohl tajně něco koupit pro sebe nebo případně bokem našetřit na společnou dovolenou apod.

„Společné výdaje se nejlépe spravují na jednom účtu, který používají oba partneři. Neztratíte tak základní přehled o aktuálním stavu rodinných financí a snáze se dají dlouhodobě plánovat větší výdaje. Většina bank nabízí účty, které jsou zdarma. Vždy však od své banky chtějte ještě něco navíc. U rodinných financí se dvojnásobně vyplatí sledovat, jestli je používání účtu spojeno s různými benefity,“ říká ekonomka Gabriela Brůhová. I v páru má ale každý z partnerů nárok na soukromí. Proto mají své opodstatnění i účty soukromé. Pokud jeden z dvojice inklinuje k utrácení a druhý je spořivější, je vhodnější ponechat si i soukromé účty.

Pocit nespravedlnosti

Debaty o penězích jsou nepříjemné pro tři z deseti párů, pětina se vždycky pohádá. V moderní době ženy obvykle chodí do zaměstnání a po práci se ještě věnují domácnosti. Muži pomáhají, ale zdaleka ne tolik, jak by si ženy představovaly. Pak dochází k rozporům. Proto je dobré udělat si jasno i v této oblasti.

Začněte tím, že zjistíte, jakou hodinovou sazbu mají úklidové firmy, kuchaři, chůvy či například zahradníci. „Spočítejte, kolik času žena tráví vařením, uklízením, péčí o děti apod. A stanovte, kolik by tyto činnosti stály od profesionálních firem. Výsledné číslo je suma, kterou by žena měla dostávat od partnera,“ popisuje ekonom Lubomír Neoral.

Jednoduché počty

V praxi by pak váš rodinný rozpočet mohl vypadat i takto: muž vkládá do společného účtu 20 000 a žena 10 000, protože muž nejen, že vydělává více peněz, ale vkládá na účet v tomto případě 10 000 navíc za práci ženy v domácnosti. Z tohoto společného účtu se platí naprosto vše, co souvisí přímo s chodem domácnosti a péčí o děti. Každý partner má bokem své vlastní peníze, které používá pro své koníčky, své osobní nákupy apod.

Pokud jeden z dvojice vydělává výrazně více peněz, automaticky se předpokládá, že uhradí společnou rodinnou dovolenou, anebo koupí dětem drahé počítače, telefony apod. Tady jde o jakýsi morální princip, kdy vše nepřepočítáváme rovným dílem, ale v péči o děti nám jde o jejich spokojenost a spokojenost všech členů rodiny. Jak na společné finance se dočtete také zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu