Barvy na nás působí všude. Jaké barvy oblečení je nejlepší nosit a proč

Móda 17. ledna 2021 | 09:31 — Marcela Plachá
Naši náladu ovlivňuje spousta faktorů, včetně vůní a barev. Zatímco někdo se rád uzavírá před světem do černé, druhý potřebuje akční rudou a další se dobře cítí pouze v zelené. Přesto, že oblíbenost barev podléhá módním trendům, jejich psychologický význam se nemění.
Další 3 fotografie v galerii
Pro každou příležitost se hodí jiná barva / Depositphotos

Že na barvách záleží, dokazují i moderní výzkumy. Světelný paprsek se sám o sobě láme na 6 barev - červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, fialová. Všech šest základních barev světla vidíme nejlépe na duze, která je vždy na jedné straně červená a na druhé zase fialová. Je to kvůli frekvenci "vibrací" světla.

Červená pro spodní prádlo i boty

Nejníže vibrující červená barva je spojována s tím nejnižším hnacím motorem přírody, který je vlastní všem organismům - jsou to pudy. Proto je červená spojována s agresivitou a sexualitou. Červenou si rádi oblékají ženy, které milují akci, vzrušující a adrenalinové zážitky. Bohužel jim ale také přidává na neposednosti a neklidu. Červená se doporučuje pro dámské spodní prádlo, protože zahřívá ženství, a pro obuv - zvyšuje sebejistotu a jistý, pevný krok.

Oranžová a žlutá

O něco vyšší frekvenci má oranžová. Barva energie a síly. Zbavuje apatie a vyvolává proud energie. Podobně je na tom i žlutá, která odmítá pudy a vyznává vůli. Vůle je síla jedince, ne celé přírody. Člověk sám se může rozhodnout, kam svou vůli namířit a kterým směrem vyjít. Žlutá je vhodná do pokojíčků, ale i pracovního prostředí. Oranžovou a žlutou mnohdy preferují duchovní hnutí a vůdcové sekt.

Ušlechtilá zelená

Zelená je barvou citů, které jsou vlastní jen více vyvinutým tvorům, jako jsou savci. V citech se na rozdíl od pudů může skrývat krása a ušlechtilost. Zelenou mají rádi nejen ekologové, ale také umělci, je často spojena s křehkostí a jemností. Příjemně se vyjímá v ložnici.

Modrá pro logiky

Téměř nejvyšší frekvence patří modré. Je barvou mysli a rozumu, který je vlastní jen těm nejvyšším savcům a lidem. Často se užívá v bankách, mají ji rádi ekonomové a logicky založení lidé. Světle modrá také symbolizuje klid a harmonii. Je barvou oblíbenou mezi lidmi, kteří si přejí stát nohama pevně na zemi, ale přitom létají v oblacích.

Duchovní fialová

Fialová barva bývá označována jako symbol ducha. Podporuje soustředění, zavádí nás do našeho nitra a přivádí klid. Jako barva na nejvyšší úrovni se stala symbolem duchovních vůdců a učenců, ale také barvou umělců a kreativců.

Černo-bílá evokuje faráře

Bílá a černá jsou kapitoly samy pro sebe. Pokud nějaký předmět odrazí většinu světla, které na něj dopadne, vidíme ho bíle, pohltí-li většinu světla, vidíme, že je černý. Bílá světlo odráží, a tak ji vnímáme jako symbol čistoty. Černá barva zase světlo pohlcuje, proto odjakživa symbolizuje něco tajemného, skrytého, temného, ale také ochranu a skrýš. K lidem, kteří mají černý oblek a bílou košili, máme velkou důvěru. Důvodem je, že v našem podvědomí evokují farářský kostým. Proto za šéfem s žádostí o zvýšení platu choďte ideálně v černo-bílé kombinaci. Jak vnímáte a vidíte barvy, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu