Imunitu i hubnutí podpoří tato malá a velmi zdravá semínka

Zdraví 07. ledna 2021 | 09:46 — Marcela Plachá
Sezam je lidem znám od starověku. Původně se používal při vaření a přidával se k různým pokrmům. Dodává jim neobvyklou chuť. Vědci ale zjistili, že sezam má také významné léčivé účinky.
Další 3 fotografie v galerii
Sezam uklidňuje, harmonizuje a dodává energii / Depositphotos

Sezamová semínka obsahují velké množství vitamínů a minerálů. Ceněná jsou i pro schopnost snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a podporovat hubnutí. Mají výrazný protizánětlivý účinek a jsou schopné inhibovat rakovinné buňky. Sezam se podílí na doplňování vápníku, fluoridu a zinku, proto je pravidelná konzumace sezamových semen vynikající prevencí osteoporózy.

Sezamová semínka také zpomalují proces stárnutí, pomáhají udržovat mládí a chrání tělo před negativními účinky volných radikálů. Významně posilují imunitní systém. Odborníci doporučují sezamová semínka veganům i kulturistům, aby rychleji nabírali svalovou hmotu.

Světlá nebo tmavá

Černá sezamová semínka se používají k léčbě kožních onemocnění, osteoporózy, artritidy, zlepšení gastrointestinálního traktu. Je v nich vyšší koncentrace vápníku než v bílých. Bílá sezamová semínka ve spojení s medem léčí zácpu. Jak světlý, tak tmavý sezam posiluje ledviny, pomáhá pohybu tráveniny, odstraňuje nespavost.

Jak užívat

Sezam má příjemnou ořechovou vůni a bohatou chuť. Proto se jeho semena přidávají do salátů a používají se k zdobení pečiva. S jejich pomocí můžete dát obvyklé omáčce neobvyklou chuť. Nebo smíchejte se strouhankou. Je dobré semena na sucho chvíli pražit na pánvi, ale ne dlouho. Tepelné zpracování totiž likviduje jejich živiny.
Zdravý člověk by měl denně sníst 2-3 čajové lžičky semen, ale ne hned ráno nalačno, protože mohou způsobit nevolnost. Vhodnější je semínka na 2 hodiny namočit do vody a pak sníst.

Sezamový olej

Používá se k masážím, zklidnění a uvolnění. Chrání pokožku před ultrafialovým zářením, hojí drobná poranění a stahuje póry. Vhodný je také na konečky vlasů. Používá se přes noc na rozpraskané paty či podrážděnou kůži. Bývá součástí léčivých gelů, mastí a náplastí a také léků, které zlepšují srážení krve.

Jak uchovávat

Aby semena měla maximální užitek, musejí být pečlivě vybrána a skladována na suchém místě mimo přímé sluneční světlo ve vzduchotěsné nádobě.

Pěstování

Sezam je olejnatá rostlina vysoká až 3 metry s životním cyklem 1 rok. Začíná kvést v červnu a po 2 měsících plody dozrávají. Doba květu je pouze 1 den. Pak se vytvoří tobolky, ve kterých jsou semena. Původně pochází z Indie, postupně se rozšířil také do severní Afriky, Pákistánu a Kavkazu. Rostlina je obzvláště náročná na půdu - je pro ni vhodná pouze jílovitá půda. Naopak snadno si vypěstujete bazalková semínka. O jejich úžasných účincích jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu