Hitem léta je toto nenápadné semínko. Jak jej správně používat a jak se liší od těch známějších?
Někdo by doknce mohl říci, že bazalkové semínko vypadá úplně stejně, jako chia. Když se ale podíváte zblízka, uvidíte drobné rozdíly.
Rozdíly v konzumaci
Semínka bazalky se na rozdíl od chia semínek nejedí bez předchozí přípravy. Než je budete jíst, měli byste je alespoň na chvíli namočit ve vodě. Namočením se uvolní antioxidanty a zažívací enzymy, proto je ve vodě ponechte klidně několik hodin. To je velký rozdíl, protože chia semínka se konzumují jak namočená, tak v suchém stavu.
Trochu jiný vzhled
Dobrá, na první pohled se mohou semínka jevit velmi podobně, ale když se podíváte zblízka, zjistíte, že tam jsou jasně viditelné rozdíly. Semínka bazalky jsou černé, drobné a kulaté. Chia semínka jsou trochu větší, oválnějšího tvaru a mohou mít vícero barev, včetně šedé, hnědé, bílé a černé.
Nutriční hodnoty
Obě semena nabízejí určité nutriční výhody, ale obecně panuje názor, že chia semínka jsou celkově lepší. Obsahují antioxidanty, vlákninu, vápník, bílkoviny a mnoho dalších klíčových minerálů. Více se o o nich dočtete zde.
Jak bazalkové semínka působí na naše tělo?
- fungují dobře jako diuretika
- pomáhají při žaludečních potížích
- při nadýmání
- žaludečních křečích
- zácpě
- ulehčují vykašlávání
- ulehčí vám i od dýchacích obtíží
- mají vliv i na kvalitu kůže
Jak jej používat v kuchyni?
Jak již bylo řečeno, bazalkové semínko nechte alespoň pět minut nabobtnat ve vodě, ale ideálně déle. Želatinovou směs můžete klidně jen tak vypít, nebo si ji můžete připravit s předstihem a ráno ji přidat do své oblíbené kaše nebo si s ní vylepšit smoothie. Důvody, proč bychom si měli dopřát hrst ořechů denně. Čtěte více.
Bazalkové semínko můžete ale přidat do jakéhokoliv drinku, džusu, kokosového mléka, nebo klidně do čaje. Lze jej použít i jako zahušťovadlo do desertů, jelikož již za pět minut dokáže mnohonásobně zvětšit svou velikost. Používá se především ve sladkých receptech, ale můžete ho přidat klidně do salátů nebo veganských sýrů.