Atopický exzém se v zimě zhoršuje. Rady, jak pokožce ulevit a jak jej držet na uzdě

Zdraví 05. února 2021 | 08:46 — Klára Sanders
U řady lidí se ekzém zhoršuje právě v zimním období. Pokožka bývá v tomto období více vysušená. Navíc se v zimě člověk více obléká a pokud se ještě zapotí, ekzému to opravdu neprospívá. Proto vyžaduje ekzematická pokožka zvýšenou péči právě v tomto období.
Další 3 fotografie v galerii
Atopický ekzém je dlouhodobé anebo opakující se kožní onemocnění / Depositphotos

Atopický ekzém je dlouhodobé anebo opakující se kožní onemocnění. Většinou se projevuje začervenáním kůže, výsevem ložisek ekzému, drobnou vyrážkou, svěděním, suchou kůží a někdy se objevují i jemné trhlinky v kůži. 

Zimní období ekzému neprospívá

Období od října do dubna pro většinu ekzematiků znamená zhoršení stavu pokožky a zvýšení projevů ekzému. Na vině je suchý a někdy i příliš teplý vzduch v domácnostech. Problémem je i  venkovní mráz, který pokožku vysušuje. Jak se o atopickou pokožku starat, aby v zimě co nejméně trpěla?

Pro někoho je pojem atopický ekzém zcela neznámým označením, pro jiné naopak představuje noční můru v podobě věčné péče o pokožku. Zimní období je pak pro lidi trpící tímto ekzémem ještě horší.

Pozor na zanícení a popraskání pokožky

Čím nižší teplotu venkovní vzduch má, tím méně vody je v sobě schopen udržet. Proto je mrazivý vzduch vždy suchý. A podobný problém nastává i v budovách. Radiátory, krby a další topná tělesa vzduch velmi rychle vysušují. Právě suchý vzduch připravuje pokožku o vodu. 

Jakmile pokožka ztrácí vodu, je napjatá a objevují se v ní prasklinky. A ty jsou pro ekzematika problém, protože se v nich mohou přemnožit bakterie, které léčbu zkomplikují. Vysušená kůže se snadněji zanítí.

Důležité je promazávání

Jenže hydratační mléka a krémy nejsou v zimě dostatečně účinné. Rozhodně nejsou vhodné jako ochrana rukou a obličeje před mrazem. Čerstvě hydratovaná pokožka by mohla být v mrazu náchylnější k poškození.

Mezi klasické způsoby léčby pak patří masti s kortikoidy, které jsou sice nejúčinnější, měly by se ale používat jen krátkodobě. Další možností mohou být také tzv. imunostimulátory, které usměrňují špatnou imunitní reakci v kůži.

Vhodným řešením mohou být také přípravky, které obsahují přírodní esenciální oleje, kysličník zinečnatý, rostlinné oleje a bazické gely. Toto složení zmírňuje projevy atopického ekzému i lupenky, jako jsou svědění a suchý a stroupkovitý povrch pokožky. Tyto přípravky neobsahují steroidy. Psali jsme také: Léčebná metoda, která má své příznivce i odpůrce. Několik faktů o homeopatii

Témata: zima, exzém, kůže, alergie
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu