Léčebná metoda, která má své příznivce i odpůrce. Několik faktů o homeopatii

Zdraví 30. ledna 2021 | 08:16 — Klára Sanders
Homeopatie se řadí mezi tzv. alternativní medicíny. Jedná se o přírodní léčebnou metodu, jejímž cílem a posláním je obnovení zdraví a harmonie organismu, nikoli jen potlačování nepříjemných stavů, aniž by byla odstraněna jejich příčina.
Další 4 fotografie v galerii
Homeopatie se obvykle nesoustředí jen na řešení jednotlivých příznaků / Ka_re / Pixabay

Výraz homeopatie je odvozený od dvou řeckých slov. Slova homoios, které znamená stejný nebo podobný, a slova pathos, což znamená nemoc, bolest nebo také vášeň. Jelikož se jedná o alternativní léčebnou metodu, jsou lidé, kteří jí důvěřují a naopak. Než se pro tuto léčebnou metodu rozhodnete, je dobré zjistit si několik informací. 

Původ homeopatie

Homeopatie jako léčebná metoda má svůj kořen u Paracelsa, ale první, kdo se jí seriózně věnoval a je tak otcem zakladatelem, je německý lékař Samuel Hahnemann. Ten položil základy homeopatie v roce 1810. Od té doby homeopatie existuje vedle klasické medicíny a je v některých zemích a v některých dobách tolerována.

Existují také různé přístupy k tomu, kdo smí homeopatii provozovat. V Itálii to smí být jen lékaři, ve Švédsku mají naopak lékaři homeopatii zakázánu. Ve Švýcarsku proplácí homeopatickou léčbu dokonce zdravotní pojišťovny.

Princip léčebné metody

Principem homeopatie je podávání silně zředěného přípravku, který by v neředěné podobě vyvolal příznaky podobné těm, které se mají léčit. Funguje zde tedy princip léčení podobného podobným. Hahnemann experimentoval sám na sobě s různými jedy, aby objevil všelijaké příznaky, které vyvolávají. Pak tyto jedy a další látky ředil a zjišťoval jejich účinky. Ředění je u homeopatie velmi vysoké. V mnoha případech tak vysoké, že v léku nemůže zůstat žádná molekula původní látky. Podle názoru homeopatů je zde přítomen energetický otisk, který zajistí předání příslušné informace organismu, který na ni zareaguje.

Homeopatie se obvykle nesoustředí jen na řešení jednotlivých příznaků, ale hledá tzv. konstituční lék, což je lék, který pro daného člověka představuje řešení mnoha problémů. Pokud je konstituční lék úspěšně nalezen, dochází k harmonizaci celého organismu a člověk se zbavuje mnoha chronických nemocí a různých psychických obtíží. Pochopitelně existuje i homeopatická léčba, která je cílená na určité problémy. Řešit lze ledacos, ale sami homeopati vnímají limitaci svých možností.

Obvykle neslibují svým pacientům vyléčení nádorů či nápravu neurodegenerativních nemocí. Slibují spíš stimulaci imunity a řešení všelijakých problémů, které klasické medicíně odolávají.

Označení léků

Za názvem léku, který odpovídá obvykle latinskému názvu účinné látky, která vstupuje do ředění, je obvykle číslo a písmena CH. Čím vyšší je číslo, tím více je homeopatikum naředěné a tím víc je potencované. Písmena CH znamenají způsob ředění. Tato dvojice se nečte jako české „ch“, ale „cé há“. Jedná se o centimální ředění podle Hahnemanna. Písmena DH značí ředění decimální.

Placebo nebo lék?

Od roku 2005 nechce mít naše lékařská komora s homeopatií nic společného. Homeopatie je nahlížena jako nevědecká metoda. Homeopatické léky lze zakoupit v lékárnách, ale nikdo nesmí tvrdit, že se jedná o lék. Odpůrci homeopatie tvrdí, že jde jen o placebo efekt.

Homeopaté protiargumentují tím, že mají úspěchy i v léčbě pacientů, kteří vůbec netuší, co jim je podáváno. Mají na mysli děti, postižené lidi a další pacienty, kteří nemají schopnost o věcech přemýšlet a nemohou být tudíž ovlivněni tím, že je jim podáván určitý lék. Bohužel studie, které se prováděly, přímo nepotvrdily účinnost homeopatie. Na druhou stranu je známý fakt, že i lékaři využívají svého vlivu na pacienta. Obvykle když lékař řekne, že se například hnisající rána do dvou týdnů zahojí, tak se tak stane, ačkoliv by mohla hnisat klidně čtyři týdny. Psychický vliv na léčení totiž nelze podceňovat.

Pokud tedy dojde k vyléčení homeopatickými přípravky, je to stejný úspěch jako u kterékoliv jiné léčebné metody. Jisté je jen to, že na rozdíl od klasické medicíny homeopatické přípravky vám rozhodně nemohou poškodit zdraví. Psali jsme také: Pokud máte intoleranci na lepek, hlídat si musíte nejen potraviny

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu