Je ideální čas na sběr šípků. Ve starověku a středověku byly nedílnou součástí bylinného léčitelství

Zdraví 13. října 2022 | 09:13 — Pavla Krejčí
Co si vybavíte, když se řekne podzim? Vedle barevného listí a sychravého počasí jsou to nepochybně různé rostliny a plodiny. Mezi ty nejtypičtější patří šípky, které mají bohaté využití nejen v aranžerství, ale především v medicíně. Ve starověku a středověku byly nedílnou součástí bylinného léčitelství.
Šípky jsou plné živin, které pomáhají s různými obtížemi / Depositphotos

Šípky jsou nedílnou součástí podzimu. Někdy jsou také nazývané jako plody růže, obvykle mají červeno-oranžové zbarvení, nicméně lze nalézt i žluté a černé odrůdy. Na rozdíl od květů růží, které kvetou na jaře a v letních měsících, šípky obvykle rostou během podzimu. Tyto plody jsou bohaté na živiny a disponují vlastnostmi, které pomáhají v boji proti různým zdravotním problémům a nemocem. Díky tomu si získaly své místo nejen ve zdraví, ale i v oblasti krásy.

Tradiční bylinná medicína 

Léčivé přípravky připravované ze šípků jsou vychvalované pro své léčivé vlastnosti již od starověku. Divoká růže se sbírala po staletí, nicméně až rozvoj klášterní medicíny ve středověku vedl k jejímu zařazení do léčivých klášterních zahrad. 

Lidé postupně přicházeli na blahodárné účinky, které šípek nabízí. Požíval se především na ochranu před infekcemi. Konzumace v jakékoliv podobě pomáhala s trávením, nevyjímaje zácpy i průjmu, dále se žaludečními křečemi, nevolností a šípek také sloužil jako skvělý pomocník na jarní detoxikaci těla.

Účinků a benefitů šípků si byla rovněž vědoma abatyše a léčitelka Hildegarda. Šípky využívala jako léčivý zdroj při zažívacích potížích, poruchách močení a ledvin, revmatismu, dně, nachlazení, střevních potížích a jiných horečnatých stavech. Už tehdy věděla o jedné z velkých předností šípků – nacházela se v nich řada živin a obsahovaly hodně vitamínu C. Hildegarda uvažovala o šípku jako o všeléku, který je vedle toho vhodný pro zdravé lidi, kteří trpí slabostí žaludku a střev.

Pektin a antioxidanty

O tom, že šípek obsahuje spoustu vitamínu C, dokonce více než citrony, už víme. Vedle jeho pozitivních účinků je také důležitou složkou šípku pektin, který přispívá k detoxikačním vlastnostem. Podporuje přirozené procesy ve střevech, rovněž léčí a předchází mírné zácpě. Významnou složkou jsou také antioxidanty, mezi které patří flavonoidy a polyfenoly. Ty pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a jsou účinné v boji proti volným radikálům. 

Šípkový olej jako zdroj krásy

Šípkový olej jednoznačně prospívá pleti, o tom vypovídá nejedna studie. V šípku se nacházejí omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které jsou zvláště účinné v péči o pokožku. Buňky v pokožce se regenerují a v důsledku toho se zpomaluje proces stárnutí. Olej lze rovněž použít na akné nebo na celkové zlepšení stavu pokožky.  Z toho důvodu je tento olej vysoce ceněnou složkou mnoha krémů, mastí a pleťových vod. Olej najdete využití i při lokální aplikaci na tělo – v případě popálenin nebo zlepšení vzhledu jizev.

Šípek a artritida

Podle studií mají šípky protizánětlivé vlastnosti a disponují schopností tlumit bolest. Především lidé trpící artrózou mohou po užití šípku zaznamenat znatelné zlepšení. 

Tip redakce: Pokud chcete podpořit svůj imunitní systém, připravte si čaj ze šípků. Nejenže posiluje imunitu, ale také předchází nachlazení a infekcím. Už naše stará známá Hildegarda poznala účinnost šípkových léků v boji proti podzimní únavě.

Šípkový čaj

Šípky rozdrtíme nebo rozpůlíme. Zalijeme je studenou vodou a necháme 12 hodin louhovat. Před konzumací nálev zahřejeme na teplotu asi 70 stupňů, odstavíme a necháme ještě 10 minut louhovat. Čaj z čerstvých šípků, stejně jako ten ze sušených nesmíme nechat přejít varem. Připravili bychom jej o většinu vitamínů. Hotový čaj přecedíme přes husté síto, plátýnko nebo papírový filtr. Doporučená dávka je 20 šípků na 1/4 l vody.

Psali jsme také: Aromaterapie se využívá po tisíce let. Je to jedna z cest ke kráse a zdraví

Autorský článek, další zdroje: healthline.com, medicalnewsbulletin.com

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu