Podpořte své zdraví hořčičným olejem. Budete překvapeni, co všechno dokáže

Zdraví 19. února 2021 | 08:38 — Klára Sanders
Ze semínek hořčice seté se dá vyrobit nejen stejnojmenné ochucovadlo, ale také hořčičný olej. Tento olej není až tak známý, přesto má blahodárné vnitřní i vnější účinky.
Další 3 fotografie v galerii
Hořčičný olej je hotovým balzámem nejen pro pokožku, ale působí báječně i při vnitřním užití / Depositphotos

Hořčičný olej je hotovým balzámem nejen pro pokožku, ale působí báječně i při vnitřním užití. Obsahuje mnoho důležitých vitaminů a další prospěšné mikroživiny. 

Olej můžete konzumovat i natírat na pokožku

Hořčičný olej má velmi prospěšné účinky na lidské zdraví a dá se používat jednak vnitřně, tedy v jídle, a také poslouží jako vnější prostředek k mazání pokožky, masážím a dalším procedurám. Může také sloužit jako základ pro výrobu mýdla.

Skrývá se v něm mnoho prospěšných látek

Jde pochopitelně o mix mnoha ingrediencí. Panenský hořčičný olej vzniká za studena lisováním semínek hořčice seté. Obsahuje mnoho důležitých vitaminů. Konkrétně jde o vitaminy A, K, P, E, B6, ale i další látky. Z hlediska konzumace jsou důležité i nenasycené mastné kyseliny, takže vám tento olej nebude zvyšovat hladinu cholesterolu, naopak pomůže jejímu snížení.

Jak působí v jídle

Hořčičný olej můžeme přidávat do různých pokrmů studené kuchyně. Má v některých případech jemně štiplavou chuť. Obzvlášť vhodný je k přípravě zeleninových salátů, které nejen dochutí, ale pomůže je uchovat dlouho čerstvé a křupavé. Dává se ale i do těsta před pečením. Výsledný produkt je pak nadýchanější. 

Hořčičný olej má antibakteriální účinky. Působí tedy jako přírodní antibiotikum. V tomto období, kdy lidé zápasí s nachlazením, chřipkami a angínami, je proto skvělým doplňkem stravy. Působí jak preventivně, tak i na už probíhající onemocnění. Jeho účinky se pozitivně podepíší i na trávicím ústrojí. Zklidňuje podrážděná střeva a řeší střevní virózy a další potíže.

Jak působí z vnějšku

Hořčičný olej má prokrvující a prohřívací účinky. Můžete ho proto použít při masážích. Uvolní také ztuhlé svaly. Jestliže vás bolívají klouby, pomůže také. Je jedno, zda jde o revmatické potíže nebo o dnu.

Výborné je působení tohoto oleje na vlasy a jejich kořínky. Jestliže máte problém s vypadáváním vlasů, můžete zkusit masáže hořčičným olejem. Posiluje růst a upevňuje vlasové kořínky. Jestliže navíc ještě trpíte na lupy, měli byste zvýšit pozornost. Antibakteriální a další léčivé účinky omezují tvorbu lupů. Pochopitelně se hodí i na suché a roztřepené vlasy. Psali jsme také: Starý ruský recept ke kompletnímu vyčištění těla. Připravte si řepný kvas, má neskutečné účinky

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu