Co a proč snídat na přelomu zimy a jara

Zdraví 24. února 2021 | 07:43 — Marcela Plachá
Dobrý start bývá zárukou úspěchu. A aby se vám dobře jelo, chce to kvalitní palivo. Nejlepší na rozjezd do nového dne jsou obyčejné kaše. Je třeba si na ně udělat dostatek času. Hýčkejte své bříško alespoň ráno a budete mít nejen silnou imunitu, ale také dostatek energie pro boj s jarní únavou. Poradíme, jak si pochutnat.
Další 4 fotografie v galerii
Připravit si lahodný zdravý pokrm může být snadné / Depositphotos

Snídaně pro nerváky a cukrovkáře

Oves uklidňuje, je blahodárný pro celý trávicí systém, stabilizuje krevní cukr a podporuje imunitu. Ovesnou kaši připravíte velmi snadno – základem jsou kvalitní jemné bio ovesné vločky (skvěle chutnají), které zalijete horkým plnotučným mlékem, přidáte směs ořechů a semínek. Ozdobit můžete třeba skořicí, karobem (zdravé „kakao“) a dochutit javorovým sirupem.

Jáhlová kaše na zahřátí a odkyselení

Jáhly jsou zásadotvorné (obsahují hojně minerálů), povzbuzující a skvělé pro sportovce. Pokud ráno nestíháte, připravte si jáhly už večer do termosky, ve které vám přes noc „dojdou“. Jáhly je před přípravou nezbytné několikrát propláchnout vroucí vodou, aby se zbavily hořkosti. Po propláchnutí vařte jáhly v kokosovém mléce se špetkou soli až do úplného změknutí. Do kaše přidejte na oslazení ječmenný slad (sladěnku), různé druhy rozmixovaných ořechů a posypte strouhaným kokosem.

Kompletní posílení nejen pro marody

Pokud máte slabé trávení, vsaďte na rýži, která je po rozvaření velmi dobře stravitelná i pro malé děti či nemocné seniory. Aby byla ještě výživnější, přidejte do ní řasu wakame – během varu dodá rýži mnoho minerálů a zlepší její léčivé účinky. Než se rýže s řasou řádně uvaří, osmahněte na pánvi nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a další zeleninu, kterou máte rádi. Promíchejte, posypte praženými slunečnicovými semínky a ozdobte čerstvými bylinkami.

Koření a byliny

Překonejte závěr zimy ve zdraví a v plné síle – pomohou vám nenápadní, ale velmi silní pomocníci: koření a bylinky. Přidávejte je do každého jídla, vařte z nich léčivé nápoje a připravujte saláty – a nemoci se vám obloukem vyhnou!

  • Kurkuma – je protizánětlivá, detoxikuje játra, posiluje organismus, pomáhá s léčbou srdečních poruch.
  • Zázvor – zahřívá, pomáhá při chřipce, zažívacích a dýchacích problémech, podporuje ledviny a celý organismus.
  • Skořice – zlepšuje trávení a metabolismus tuků, uklidňuje průjmy a nevolnosti, má dezinfekční a antibiotické účinky.

Staročeské pokrmy na posílení

Inspirujte se jídly, která jedli naši předci. Jsou jednoduchá, snadno stravitelná, nízkokalorická, a přitom velmi chutná. Dodají vám energii, nebudete po nich unavení ani mít chutě na sladkosti. Jednoduše balzám pro celé tělo. Skvělý je slepičí vývar, šoulet (hrách, kroupy, kořenová zelenina), kontrabáš (zelí, houby, brambory, pohanka, bůček, česnek), mrkvový jahelník nebo i jáhlové noky s mákem a oříškovou posypkou. Přesně to jsou pokrmy, které máme geneticky zakódované a které posilní celé tělo, včetně psychiky. O tom, co jíst pro zdraví i hubnutí, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu