Pokud chcete shodit pár kilo, zaměřte se na potraviny, které výrazně podporují hubnutí
2 snadné závazky
Někdy stačí pro štíhlou postavu a zdravé tělo jen málo. Odborník na dietetiku Paul Pitchford doporučuje hlavně se zaměřit na celý organismus a přijmout dva závazky:
1. Závazek k emoční vyrovnanosti s podporou fyzické aktivity, tzn. naučit se relaxovat, pracovat se svou psychikou a emocemi a chodit na procházky či cvičit.
2. Vyvážená strava z nerafinovaných potravin. To znamená změnit svůj přístup k jídlu. Kupovat a konzumovat pouze kvalitní suroviny, vařit si a jíst plnohodnotná jídla.
Tyto dva kroky jsou velmi účinné a málokdy vyžadují další změny ve stravování k zajištění úbytku hmotnosti. Existuje však nemálo jedinců, kteří i při zdravém režimu ztrácejí hmotnost pomalu nebo vůbec. V těchto případech Paul Pitchford zdůrazňuje obohatit jídelníček o hořké a aromatické chutě a slané a kyselé potraviny.
Co určitě zařadit do jídelníčku:
1. Ořechy, semena a oleje: doporučují se jen lehčí oleje omega-3 a GLA (kyselina gama-linolenová), které zrychluji metabolismus a spalování tuků. Nerafinovaný, zastudena lisovaný lněný olej, nejbohatší rostlinný zdroj omega-3 kyselin, dodává hormonální rovnováhu. Pozor na rafinované oleje, které stejně jako fluoridovaná voda silně zpomalují tempo spalování tuků.
2. Obzvlášť prospěšné jsou fazole adzuki a mungo. Za účelem zrychlení úbytku hmotnosti je možné vypít během dne několik hrnků odvaru z fazolí adzuki. Klíčky z fazolí mungo a jiných fazolí jsou také prospěšné, ale hlavně pro horkokrevné jedince. Pro jedince s projevy chladu (což jsou lidé, kteří často cítí chlad nebo nemají rádi pocit chladu) se mohou ohřát v páře.
3. Obiloviny jsou rovněž sladké a je vhodné dávat přednost těm obilovinám, které obsahují hořké složky, jako jsou žito, amarant (laskavec), merlík chilský (quinoa) a oves. Za účelem hubnutí by se oves měl konzumovat v nejvíce hořké podobě, tedy syrový (namočený) nebo opražený. Kukuřice je také vhodná, protože působí diureticky, a tedy odstraňuje přebytek vody uchovávané v tkáních.
4. Téměř veškerá zelenina je vhodná k hubnutí s výjimkou plodů s velkým obsahem vody (cuketa, letní tykev) a velmi sladkých druhů zeleniny (sladké brambory a jamy). Druhy zeleniny označené jako obzvlášť hořké - salát, celer, kedlubna, chřest a mladá cibulka - jsou nejvhodnější.
5. Denní spotřeba citronu nebo grapefruitu spolu s peckami, dření a částí vnitřní slupky (nejvíce hořké části) bývá vynikajícím prostředkem na hubnutí. Běžné druhy ovoce, jako jsou jablka, švestky, broskve, pomeranče a hrušky, mají čisticí schopnosti, které jsou prospěšné osobám s nadváhou. Další tipy pro hubnutí najdete zde.