Podle nejnovějších výzkumů má nadváha obrovský vliv na inteligenci dítěte

Děti 14. března 2021 | 09:58 — Klára Sanders
Dnešní výzkumy se zabývají mnoha věcmi. Dokonce se zaměřily i na to, jaký může mít nadváha vliv na dosud nenarozené dítě. Možná vás to překvapí, ale podle nejnovějších výzkumů má nadváha obrovský vliv na inteligenci dítěte.
Další 3 fotografie v galerii
Vědecké výzkumy potvrzují, že je dobré být před početím v kondici / Depositphotos

V těhotenství přibere téměř každá žena. Je to naprosto v pořádku. Důležitá je ale i váha před početím dítěte. 

Podle nejnovějších výzkumů bylo zjištěno, že novorozenci, jejichž matky měly nadváhu, mají do tří měsíců od narození nižší příbytek na hmotnosti i na růstu. Obsah tuku v těle mají rovněž menší než novorozenci, jejichž matky měly průměrnou hmotnost. Množství tuku v těle dítěte je přitom důležité pro normální růst a vývoj mozku. Nadváha matky tedy ovlivňuje dítě nejen během prenatálního vývoje, ale i po narození. 

Jak je to s hubnutím před početím

Fakt, že ženy s vyšší váhou mají problém otěhotnět, mluví už sám za sebe. Neplodnost a obezita jsou dva problémy, které jsou těsně propojeny a ovlivňují se navzájem. Vědcům se podařilo zjistit, že obézní ženy mají pozměněné hormonální prostředí, které je rozhodující pro oplodnění. Jedná se zejména o hormon leptin, který je tvořen tukovými buňkami. Ten dokáže narušit chromozomy a znemožnit tak spermiím splynutí s vajíčkem. V horším případě může vyvolat syndrom polycystických vaječníků, což má za následek neplodnost.

Co říkají výzkumy

Podle nejnovějších testů tukové buňky, které za normálních okolností pomáhají při imunitních reakcích chránit tělo, v těle obézní matky naopak vyvolávají záněty. Ty pak přecházejí na ještě neúplný imunitní systém vyvíjejícího se plodu a ten musí zbytečně vydávat na boj se zánětem energii, která by byla jinak potřebná pro jeho růst.

Růstový faktor

Dalším faktem jsou podle doktorů růstové faktory. Vyvíjející se plod bere růstový hormon v podobě mastných kyselin z těla matky (IGF-1), čímž potlačuje tvorbu vlastního růstového hormonu z hypofýzy (STH). Fungovat to takto může až do narození dítěte. Po narození přebírá vývoj hypofýza, která je však v důsledku prenatálních procesů nedostatečně vyvinutá.

Lze tomu předejít

Nejlepší prevencí je včasná dieta a zdravé stravování ještě v době plánování početí.  V případě, že jste již těhotná a máte nadváhu, rozhodně již nehubněte. Potraviny, které si odepřete, mohou vašemu vyvíjejícímu se plodu naopak chybět.

Jak optimálně upravit během těhotenství vaší váhu vám nejlépe poradí ošetřující lékař. Psali jsme také: Zpívejte vašim dětem. Je vědecky dokázáno, že to má úžasný vliv na dětský mozek

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu