Zpívejte vašim dětem. Je vědecky dokázáno, že to má úžasný vliv na dětský mozek

Děti 29. ledna 2021 | 17:16 — Klára Sanders
Je vědecky dokázáno, že zpívání má úžasný vliv na dětský mozek. Zpívání podněcuje dětskou představivost, kreativitu a buduje vztah k matce i jazyku. Nezáleží jak velké nadání ke zpěvu máte. Zpívejte dětem před spaním a klidně i spolu během dne.
Další 3 fotografie v galerii
Nejen při uspávání malých i větších dětí je zpívání vyloženě doporučováno / Depositphotos

Zazpívat dítěti písničku není stejné jako koupit panenku, zapnout pohádku či kolotoč nad postýlkou, ale dá to vašemu dítěti mnohem víc. 

Nejen při uspávání malých i větších dětí je zpívání vyloženě doporučováno. Nejčastěji se jedná přímo o ukolébavky, dětské písničky, ale stejně tak funguje i pobrukování byť vymyšlené melodie. Dítě matčin hlas zná a v kombinaci s pomalou melodií jej dokáže perfektně uklidnit.

Zpívat můžete už miminku v bříšku

Aby zpívání při uspávání fungovalo již od narození, doporučuje se zpívat dítěti již v prenatálním věku. Sluch se vyvíjí zhruba od poloviny pátého měsíce, tedy kolem dvacátého týdne. Váš budoucí potomek si zvykne na váš hlas, a proto budete z počátku nejspíš jediná, která dokáže děťátko nejlépe uklidnit. Zpívejte mu denně oblíbenou písničku a uvidíte, jak na ni bude už pár dní po porodu reagovat.

Na talentu nezáleží 

Myslíte si, že neumíte zpívat a že svým skřehotáním byste dítěti akorát trhala uši? Nesmysl. Obzvlášť malé děti potřebují slyšet hlavně váš hlas a pokud mu potichu zpíváte ukolébavku nebo jen klidnou melodii, dáváte mu mnoho. Děti nerozlišují, zda máte, nebo nemáte na zpívání talent a jestli zpíváte falešně. Jednoduše je fascinuje melodie vašeho hlasu. Do zpívání se mohou zapojit samozřejmě i tatínkové. Děti, kterým je při usínání zpíváno, později mnohem méně pláčou. 

Mateřský zpěv versus CD

Vždy mějte na paměti, že i když zazpíváte písničku sebefalešněji, dáte dítěti víc, než když mu ji pustíte z CD nebo z internetu. Zpěvem totiž upevňujete i vztah mezi dítětem a vámi, případně dítětem a otcem. Zpěv zkrátka stmeluje rodinu. Klidně dítěti písničky pouštějte, dítě alespoň pozná jiný druh melodie, ale nenahrazujte jimi vlastní zpěv.

Zpěvem rozvíjíte slovní zásobu

U nejmenších dětí spočívá přínos zpívání i v tom, že si jeho prostřednictvím začínají osvojovat řečové dovednosti a především zpíváním lidových písniček začínají vrůstat do kulturního dědictví národa a rodiny. Písně v nich také posilují moudrost platnou již od pradávna, že dobro vždy porazí zlo.

Zpívejte si společně

Pro větší děti je zpěv rovněž důležitý. Ovšem opět ten živý. Poslech bezchybně nazpívaných písní na CD je může odradit od vlastního zpěvu, jelikož vědí, že píseň nikdy tak dobře nezazpívají. Naopak když budete zpívat s nimi, ukážete jim, že i vy, jejich vzor, můžete udělat drobnou chybu a motivujete je tím, aby se nebály to vyzkoušet. Zpěv s rodiči je pro rozvoj dětského mozku důležitý – kdykoliv dítě zpívá, propojuje totiž všechny mozkové části. Zpívání působí více na emoce a aktivuje v mozku jiná centra než mluvená řeč.

Zpěv je také důležitý, protože:

  • Podporuje rovnoměrný vývoj řeči.
  • Rozšiřuje slovní zásobu dítěte.
  • Zpěv, melodie a rytmus jsou pro psychomotorický vývoj velmi důležité.
  • Hudba podněcuje k tanci = k vyjádření sebe sama.

Zpěvu se nebojte. Děti zpívání milují a i vy na něj později budete vzpomínat jako na nejkrásnější chvíle ve vašem životě. Je totiž dokázáno, že hudba je schopna uchovávat myšlenky stejně dobře jako třeba fotografie. Psali jsme také: Naučte své děti zdravé pracovní návyky. Pomáhat by měly už odmala

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu