Zdravotní přínosy plavání: Zlepší spánek, nakopne duševní zdraví a posílí všechny svaly

Zdraví 24. května 2022 | 08:07 — Pavla Krejčí
Plavání nabízí nespočet výhod. Je to zdravá aktivita, která vás udržuje v kondici a zároveň přináší pozitivní náladu. Znáte ale všechny jeho přínosy? Možná budete překvapeni!
Plavání je výborná fyzická aktivita / Pixabay

Cenově dostupné

Ve srovnání s jinými fyzickými aktivitami, k nimž mnohdy potřebujete vybavení, je plavání poměrně cenově dostupné. Mnoho bazénů a center nabízí rozumné ceny.

Cvičení celého těla

Během plávání zapojujete všechny svaly v těle, což je jedna z největších výhod plavání. Voda navíc způsobuje odpor, takže vaše tělo skvěle posiluje. Plavání je ale mnohem účinnější: 30 minut v bazénu rovná se 45 minut na souši.

Zlepší vám spánek

Plávání vám může napomoci k lepšímu a kvalitnějšímu spánku. V dnešní době spousta lidí trpí nespavostí nebo se jim hůře usíná. A právě díky plavání a nastartování procesů v organismu rychleji usnete. Důležitá je však pravidelnost. Je také dobrou volbou pro ty, kteří už dávno nejsou mladí a běhání nebo podobná fyzická aktivita pro ně není tou nejvhodnější.

Zlepšuje duševní zdraví

Tato aktivita je skvělá v tom, že pozitivně působí na vaši mysl. Během plavání se skvěle uvolníte a uklidníte. Mysl tak má čas na to, aby se vypnula a zapomněla na digitální svět kolem.

Mnoho způsobů

Samozřejmě, že si i při klasickém cvičení můžete vybírat z mnoha cviků. Plavání však spojuje dohromady více aspektů, čímž se stává i skvělým zážitkem. Ze stylů plavání se nabízí prsa, znak, kraul, boční úhoz nebo třeba motýlek. Záleží jen na vás, jestli vám vyhovuje pomalejší či razantnější styl.

Bezpečné během těhotenství

V těhotenství jsou ženy v pohybu často omezeny. Pokud však hledáte nějakou pohybovou aktivitu, plavání je výbornou volbou. Podle studie měly ženy, které se věnovaly plavání, menší riziko předčasného porodu a rovněž díky němu předcházely vrozeným vadám u dítěte. Jestliže však máte během těhotenství komplikace, poraďte se raději se svým lékařem, než s aktivitou začnete. 

Pomáhá s pohybovými problémy

Lidé, kteří trpí problémy s pohyblivostí nebo je omezují jiná drobná fyzická zranění, mohou v plavání najít pozitivní přínosy. Tělo je ve vodě neustále zatěžováno, proto procvičujete svaly a kardio. Nijak tím nezhoršíte současné obtíže, ba naopak: spějete k lepší fyzické kondici.

Cvičení bez pocení

Nesporná výhoda plavání spočívá v tom, že se vůbec nepotíte. Pokud vás právě tohle na klasickém cvičení odrazuje, je tahle forma fyzické aktivity tou nejvhodnější. Jako bonus si můžete zvolit, jestli využijete venkovní nebo vnitřní prostředí.

Doporučujeme plávání ihned zrána. Skvěle tak nastartujete den a vaše tělo i mysl budou po celý den svěží.

Psali jsme také: Póza korby, tlak na hrudník a další cviky, které vám pomohou k plnějšímu dekoltu a krásnějšímu tvaru prsou.

Autorský článek, další zdroj: healthline.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu