Droždí. Dostupný a levný recept na krásu i dobrou náladu, který upadl v zapomnění

Zdraví 18. května 2021 | 13:32 — Anna Novotná
I naše babičky chtěly být ve své době krásné a pro vylepšení svého vzhledu používaly obyčejné droždí. Jenže tuto surovinu už dnes mimo kuchyni málokdo používá. A je to velká škoda. Nahradí totiž drahé kosmetické produkty na pleť i vlasy a jako bonus se vám droždí ještě postará o dobrou náladu.
Dalších 5 fotografií v galerii
Byla by škoda využívat droždí jen k vaření / Depositphotos

Nenápadná kostka vyrobená z řepné melasy, tedy droždí, obsahuje velké množství vitaminů ze skupiny B, zejména B1 – thiamin, B2 – riboflavin a B3 – niacin. Dělá tudíž dobře na nervy a zároveň na pokožku, vlasy a nehty. Kromě vitaminů ze skupiny B obsahuje droždí také vyšší množství fosforu, železa, zinku, hořčíku, draslíku, selenu a chromu, přičemž ten posledně jmenovaný se podílí na udržení stálé hladiny glukózy v krvi, proto redukuje neodolatelnou chuť na sladké.

Už teď je jasné, že droždí se vyplatí mít doma po ruce. A umí toho ještě více. Jde totiž o surovinu bohatou na vlákninu, takže díky droždí se vám také upraví trávení. Pouhé dvě lžíce nutričních kvasnic poskytuje neuvěřitelných 9 gramů bílkovin, což odpovídá více než šálku plnotučného mléka. A kyselina listová pro změnu pomůže vašemu tělu produkovat a udržovat buňky, reguluje hladinu cholesterolu a potenciálně snižuje riziko mrtvice.

Na akné, pevné nehty i bohatou hřívu

Na kvasnice jako surovinu, která se postará o vaši krásu, se už takřka zapomnělo. Je to škoda, protože jde o opravdu účinný prostředek. Po droždí by měl sáhnout každý, kdo hodlá zatočit s akné, kdo chce mít pěknou pleť, vlasy i nehty.

Droždí můžete užívat vnitřně i zevně. Je tedy na vás, zda si z něj připravíte třeba chutnou pomazánku, nebo si z něj raději vyrobíte domácí pleťovou masku. A pokud chcete z droždí dostat maximum, konzumujte ho s vodou či mlékem těsně před spaním.

Maska na vlasy

Pokud budete chtít své hřívě dodat lesk a pružnost, připravte si výživnou kvasnicovou masku. Stačí v troše teplého mléka rozpustit dvě lžíce kvasnic. Vzniklou kašičku naneste na vlasy, zabalte fólií a nechejte hodinu působit. Pak masku opláchněte.

Masku můžete ještě vylepšit, třeba jogurtem a medem. Do vychladlé kašičky přimíchejte půl kelímku bílého jogurtu a dvě lžíce medu. Když budete masku aplikovat na vlasy jednou týdně, brzy poznáte rozdíl.

Kvasnice by měly vzít na milost také lidé se zplihlými vlasy, kterým dodá sílu a objem. Polévkovou lžíci kvasnic smíchejte v polévkové lžíci vody a přidejte polévkovou lžíci cukru a stejné množství medu. Nakonec do směsi rozmíchejte dvě polévkové lžíce suchého hořčičného prášku. Masku aplikujte na vlasy i pokožku hlavy, zabalte do fólie a po hodině působení opláchněte.

Pleťová maska

Velmi snadno připravíte také kvasnicovou pleťovou masku, která vaši pokožku krásně rozjasní a zjemní. Výroba je naprosto jednoduchá, droždí rozmačkejte a smíchejte s trochou vody na kašičku. Masku lze lehce obměnit podle typu vaší pleti:

  • Pro normální pleť rozmíchejte droždí s mlékem.
  • Pro suchou pleť rozmíchejte droždí s olivovým olejem.
  • Pro mastnou pleť přidejte do droždí citronovou šťávu.

Ať už si připravíte kteroukoliv variantu, směs naneste a nechte působit 20 minut. Pak masku sloupněte nebo opláchněte. Podobně jako jinou masku i tuto kvasnicovou používejte maximálně dvakrát týdně. Čtěte také: O tom, jak si doma vyrobit speciální černou pleťovou masku, která je perfektní na ucpané póry, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu