Ztvrdlé paty na kráse nepřidají a ještě bolí. Pomohou jednoduché masky, které snadno připravíte i doma

Krása 20. května 2021 | 13:58 — Helena Malá
Suchá kůže na chodidlech trápí mnoho lidí. Je to i tím, že na této části těla se nenachází tolik potních žláz, které by pokožku přirozeně hydratovaly. Bez vhodné péče vám však může suchá kůže i popraskat, což je velmi bolestivé. Existují přitom způsoby, jak se ztvrdlou kůží zatočit.
Další 3 fotografie v galerii
Popraskané paty mohou hodně bolet / Pixabay

O chodidla se vyplatí pečovat tak, abyste se se ztvrdlou kůží vůbec nepotýkali. Zpozornět byste měli už ve chvíli, kdy na chodidlech spatříte mírně načervenalá místa, která svědí a na dotek jsou bolestivá. V některých případech se může trochu odlupovat kůže. S přibývajícím věkem bývá kůže obecně sušší, problém zhoršují také horké koupele nebo tvrdá mýdla.

Preventivní opatření

Existuje pár základních tipů, jak suchou pokožku na nohách udržet v dobrém stavu.

  • Denně svá chodidla hydratujte.
  • Noste pohodlnou obuv a zejména v letních dnech volte otevřenou botu, aby vaše nohy mohly dýchat a nevysušovaly se.
  • Noste vždy suché a čisté ponožky, které vám budou i pohodlné.
  • Pijte dostatek vody během dne, protože i tímto způsobem hydratujete vaše tělo. Jsou rovněž potraviny, které hydrataci pomáhají ještě více, jako je například řepkový a lněný olej, ořechy atd.
  • Pravidelně odstraňujte vaši ztvrdlou a suchou pokožku na chodidlech.
  • Vyměňte si v koupelně tvrdá mýdla, která vysušují kůži, a nahraďte je tekutými mýdly s esenciálními a hydratačními výtažky.
  • Dopřejte chodidlům relax, vhodná je třeba vodní lázeň. Následně aplikujte na osušené nohy hydratační krém.
  • Pro jemná a měkká chodidla můžete ještě použít masku, která obsahuje důležité výtažky pro obnovení suché pokožky, jako jsou vitaminy A a E anebo omega 6 mastné kyseliny.

Pravidelný peeling

Komu na nohách záleží, měl by jim dopřát pravidelný peeling. Můžete si přípravek pořídit už v obchodě, nebo ušetřit a vyrobit jej doma.

Co budete potřebovat

  • 2-3 lžíce hrubozrnné mořské soli
  • 1 dcl olivového oleje

Olivový olej smíchejte s hrubou mořskou solí. Vzniklou směs naneste na chodidla a nárty. Po aplikaci začněte jemně masírovat. Pak nohy opláchněte teplou vodou, naneste výživný krém a nasaďte si ponožky. Kůže díky tomuto peelingu rychleji změkne. Proceduru provádějte přibližně jednou týdně.

Maska 3x jinak

Velmi účinným pomocníkem na zrohovatělou kůži představují také výživné masky. Pokud nedůvěřujete výrobkům z obchodu, vyrobte si je sami. Máme pro vás tři návody.

Rostlinný olej

Úplně nejjednodušší je použít rostlinný olej. Před spaním si umyjte nohy, pořádně je utřete a chodidla potřete rostlinným olejem. Pak si dejte ponožky a nechejte působit přes noc. Ráno odstraňte zbytky mastnoty. Opakujte několik dní po sobě, dokud vaše nebudou nožky zdravé a hladké.

Banánovo-avokádová maska

Zralý banán rozmixujte s polovinou avokáda. Avokádo lze nahradit i polovinou kokosového ořechu. Vznikne lepivá pasta, kterou naneste na chodidla. Nechejte působit alespoň 10 minut a pak opláchněte. Avokádo a kokos jsou bohaté na esenciální oleje, vitaminy a tuky, proto tato pasta pomáhá udržet paty hladké a vláčné.

Medová maska

Také med výborně zvlhčí kůži na chodidlech a navíc má skvělé antibakteriální účinky. Rozmíchejte šálek medu v lavoru s teplou vodou. Ponořte do něj nohy na 15 až 20 minut. Opatrně chodidla oškrábejte pemzou, pilníkem či jiným vhodným nástrojem, budou jemnější a vláčnější. O tom, jak díky speciálním cvikům vrátit nohám jejich pružnost a pevnost, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu