S bakteriálními infekcemi pomohou nejen léky. Seznamte se s nejznámějšími přírodními antibiotiky

Zdraví 28. května 2021 | 10:36 — Helena Malá
Antibiotika jsou velkým pomocníkem v medicíně. Jenže v posledních letech jsou užívána až příliš, což není dobře. Lidé zřejmě zapomněli, že pomoc mohou hledat i v přírodě. Seznamte se s nejznámějšími přírodními antibiotiky.
Další 3 fotografie v galerii
Antibiotika jsou velmi účinná, ale nesmí se to s nimi přehánět / Pixabay

Podle výsledků průzkumu Česká lékárnické komory se každý pátý pacient mylně domnívá, že antibiotika účinkují proti chřipce, nachlazení či viróze. Nadužívání antibiotik ale vede mimo jiné k rezistenci bakterií, což představuje velké riziko. „V roce 2050 by mohlo na infekce spojené s rezistentními bakteriemi umírat tolik lidí, kolik dnes umírá na infarkt nebo rakovinu,“ upozornila například lékařka Eva Zálabská. Neznamená to, že se člověk musí antibiotikům vyhýbat jako čert kříže, ale měl by je brát jen tehdy, pokud mu je lékař vyslověně doporučí. V lehčích případech můžete sáhnout po přírodních antibiotikách. Která to jsou?

Česnek

Česnek zabíjí obecně patogeny, nejen bakterie, ale také plísně a viry bez toho, aniž by poškodil střevní flóru. Obsahuje fytochemické a léčebné sirnaté složky. Tyto složky na sebe navazují toxické těžké kovy (např. olovo a kadmium) a vylučují je z těla ven.

Vnitřně se používá k posílení obranyschopnosti při chřipce a nachlazení nebo také při infekci močových cest. Zevně se česnek využívá při bolesti zubů, bradavicích, oparech či plísních.

Dejte si jen pozor na způsob zpracování, nejlepší je použít česnek čerstvý a z domácího zdroje. Při tepelné úpravě ztrácí většinu účinných látek. U citlivých osob může způsobit zažívací potíže, proto je potřeba s ním zacházet obezřetně. Z česneku se dá připravit také třeba čaj, tinktura nebo sirup. K dostání jsou také přípravky ve formě tablet, které lze zakoupit v lékárně.

Zázvor

Studie ukazují, že čerstvý zázvor má skutečně účinek antibiotika proti patogenům vytvářejícím se z jídla jako salmonela, listerie a kampylobakterie. Čerstvý zázvor také zvyšuje tvorbu žaludeční kyseliny a pomáhá zklidnit trávení, pokud jídlo s vámi nesouhlasí.

Jeho výrazné aroma dokáže také uvolnit dýchací cesty, čaj z čerstvého nakrájeného zázvoru prohřeje celé tělo a urychlí léčbu při chřipce a nachlazení, obklady pomohou při bolestech v krku a zahlenění. 

Kurkuma

Kurkuma má silné protizánětlivé vlastnosti a může ničit bakterie, které způsobují řadu onemocnění. Výzkumy například potvrdily, že je účinná proti Helicobacter pylori. Pomáhá posílit přirozenou obranyschopnost organismu. Od syntetických antibiotik v lékárně se odlišuje tím, že nemá negativní vliv na střevní mikroflóru. Se zlatým medem, jak se také kurkumě říká, můžete zlepšit trávení a podpořit činnost střev. Tato směs je známá jako nejsilnější antibiotikum v tradiční přírodní medicíně.

Křen

Křen selský představuje velmi bohatý zdroj vitaminu C, provitaminů A – karotenů, minerálů, antibakteriálních a fytoncidních látek (také s antibakteriálním účinkem). Křen se vždy používal preventivně proti chorobám, které způsobují bakterie, viry, houby a prvoci. Nebo také jako podpůrný prostředek při léčbě žloutenky, zánětu jater a vleklých infekcí močových cest i střev. S oblibou byl kombinován s česnekem (pro lepší chuť někdy dochucován medem). Vnitřně se v přiměřených dávkách v přírodním léčitelství používá k zvýšení chuti k jídlu, zlepšení vykašlávání i jako doplněk léčby zánětlivých onemocnění dýchacích cest.

Lichořeřišnice

Také lichořeřišnice větší je považována za přírodní antibiotikum. „Rostlina má antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky. Dobře se osvědčila u zánětů dýchacích cest, močových cest a trávícího ústrojí. Doporučuje se i přidávat k antibiotické léčbě, protože zabraňuje nežádoucímu přemnožení bakterií,“ poznamenala lékárnice Martina Hnilová. O účincích lichořeřišnice jsme více psali zde.

Rakytník

V lidovém léčitelství dálného východu se rakytník užíval při léčbě onemocnění plic, jater i kloubních onemocněních, hojí sliznice, žaludeční i dvanáctníkové vředy, reguluje krevní oběh. Plody a dužina mají baktericidní účinek vůči stafylokokům, bakteriím břišního tyfu, dyzentérie, salmonelózy, stimulují zažívání, zlepšují vylučování trávicích enzymů a žluči, zvyšují rezistenci vůči infekci.

Čerstvé plody a výrobky z nich se používají při všech druzích nachlazení, chřipkách, angínách, bolestech hlavy, při nemocech pohlavního ústrojí i zánětu močových cest, ale také při stresu, pracovní i sportovní zátěži či při nedostatku vitaminů a minerálů, hlavně na jaře a v zimě.

Tea tree olej

Další přírodní produkt s prokázaným hojivým, dezinfekčním, antibakteriálním i antimykotickým účinkem je tea tree, neboli čajovníkový olej. Má široké využití, nejen při nachlazení, ale i v kosmetice. Nejčastěji se používá přímo čistý tea tree olej – např. k potírání drobných ran, popálenin, plísní, akné i oparů, nebo se po kapkách ředí do vody ke kloktání při bolestech v krku, do koupele nebo k inhalaci. Funguje také dobře jako repelent, proti vším a zklidní bolest po štípnutí hmyzem.

Med

Med je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších přírodních antibiotik. Pomáhá při nachlazení, chřipce a infekcích horních dýchacích cest. Je důležité mít kvalitní med a přidávat ho až ve chvíli, kdy čaj nebude vařící (teplota kolem 50 °C). V kombinaci s cibulí nebo zázvorem ještě zesílíte jeho účinek.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu