Zvyšte kapacitu plic a chraňte své plíce před okolím dříve, než budete mít potíže

Zdraví 05. června 2021 | 14:39 — Anna Novotná
O důležitosti plic pro lidský organismus není jistě pochyb. Málokdo však přemýšlí o prevenci jejich správného fungování, takže se jejich činností obvykle začne zabývat až ve chvíli, kdy přicházejí dechové obtíže.
Další 3 fotografie v galerii
Základem pro zdravé plíce je pohyb, pomůže i zelený čaj / Depositphotos

Je však vhodné také na tento životně důležitý orgán myslet včas a ideálně přizpůsobit svůj životní styl tomu, aby zvádl nápor všeho, co na naše tělo působí z okolí. A platí to zejména pro kuřáky, jejichž plíce dostávají vlivem cigaret pořádně zabrat.

Zvyšte kapacitu plic

Asi není žádným překvapením, že důležitou součástí zdravého stylu musí být sport. Ten neprospívá jen pohybovému aparátu a imunitnímu systému, ale zásadně ovlivňuje právě i plíce. Ovšem pozor. Nestačí, když si doma na pár minut zacvičíte, své tělo totiž musíte aktivně rozpohybovat.

„V klidovém stavu využíváme pouze padesát procent kapacity plic. Proto jim prospěje fyzická aktivita, která zvýší jejich výkon,“ tvrdí fyzioterapeutka Jennifer Ryan, která se specializuje na plicní a kardiovaskulární terapie.

Podle odborníků dělá plicím dobře běh, jízda na kole nebo rychlá chůze. Pohybu venku byste měli věnovat alespoň dvacet minut denně.

Během cvičení dýchejte do hrudníku

Plíce donutíte více pracovat hlubokými nádechy. Nejde o nic těžkého, dechová cvičení můžete praktikovat několikrát denně. Nadechujte se pomalu, vědomě rozšiřujte břicho a otevírejte žebra do stran, jako byste chtěli roztáhnout křídla. Nakonec svůj nádech doveďte až do horní části hrudníku, poté na chvíli zadržte dech. Při výdechu vám začne hrudník klesat, vědomě zatahujte žebra a břicho. Snažte se ze sebe veškerý vzduch doslova vymáčknout.

Dopujte se zeleným čajem

Možná vás to překvapí, ale plicím skvěle prospívá zelený čaj. Obsahuje totiž mnoho antioxidantů, které napomáhají při léčbě zápalu plic. Dokáží navíc chránit plicní tkáň před škodlivými účinky vdechovaného kouře, takže by jej měli popíjet jak aktivní, tak pasivní kuřáci. Čtěte také: Přestat kouřit není jen tak. Vyzkoušejte zaručené tipy od bývalých kuřáků, fungují.

Poměrně nedávno dokonce vznikla studie, která dokazuje účinnost pití zeleného čaje. Vědci v Jižní Koreji provedli výzkum, do kterého zahrnuli tisíc lidí. Zjistili, že jedincům, kteří vypili alespoň dva šálky zeleného čaje denně, plíce fungují mnohem lépe než těm, kteří si nedali ani jeden. Studii si můžete přečíst zde.  

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu