Celulitida je postrachem mnoha žen. Abyste s ní mohly bojovat, je potřeba vědět, jaký typ máte

Krása 24. června 2021 | 10:12 — Anna Novotná
Lékaři ji nazývají dermopanikuloza, široká veřejnost ale zná spíše pojem celulitida či pomerančová kůže. Postihuje až 90 % žen. Přesto, že zbavit se jí je poměrně těžké, není to zcela nemožné. Pokud však chcete zvolit co nejúčinnější nástroje, je dobré vědět, jakým typem celulitidy trpíte právě vy.
Dalších 5 fotografií v galerii
S vodovou celulitidou se potýkají i štíhlé ženy / Shutterstock

I když plavky dokáží zamaskovat kdejakou vadu na kráse, celulitidu na stehnech, bocích či rukách schovat nezvládnou. Nemusíte ale hned zoufat, existují způsoby, jak přinejmenším zmírnit projevy pomerančové kůže. "Celulitida se může častěji objevit v těhotenství, ale postihuje i ženy v přechodu a dívky v pubertě. Souvisí s působením ženského hormonu estrogenu, proto jí trpí více ženy používající antikoncepční přípravky, které tyto hormony obsahují. Naopak nesouvisí s nadváhou, neboť jí trpí i štíhlé ženy. Hrbolky na kůži nejsou totiž tvořeny zbytečnými zásobami tuku, ale jsou výsledkem změn podkožního tukového vaziva, v němž je zadržována voda. Porucha struktury kůže postihuje především boky, stehna, hýždě," podotkl rehabilitační lékař Josef Bourek, který svým pacientkám od pomerančové kůže pomáhá.

Celulitida souvisí s nedostatečnou činností lymfatického systému a krevního oběhu. Nesprávnou životosprávou je tělo zanášeno toxiny a nestrávenými metabolity, které lymfatický systém není schopen vyloučit. "Tkáně v takové situaci trpí nedostatečnou výživou, především minerály a vitaminy. Důsledkem jsou změny podkožního tukového vaziva. Dalším momentem vzniku celulitidy je zhoršený metabolismus tuků, což může souviset se zhoršenou funkcí jater," dopnil Bourek.

Existují dva typy celulitidy

Aby to ale nebylo tak jednoduché, existují dva typy celulitidy - vodová a tuková. A na každý z nich zabírají trochu jiné metody. Než se tedy do boje s celulitidou pustíte, měly byste vědět, s jakým typem pomerančové kůže se potýkáte právě vy. Jen tak můžete zvolit ty nejlepší prostředky, jak se nevzhledných hrbolků zbavit.

Vodová celulitida

Trpět můžete takzvanou vodovou neboli otokovou celulitidou. „Vzniká hromaděním vody v dolních partiích, není bolestivá na dotek a často je viditelná jen v případě zavodnění," upřesnila terapeutka Jana Henemanová z pražské kliniky, kde se na léčbu a odstraňování celulitidy zaměřují. Tento typ celulitidy může trápit i velmi štíhlé ženy. Na vině je hlavně hormonální nerovnováha. Dochází k tomu, že tkáň výrazně tuhne, vlivem čehož dochází i k menší průchodnosti lymfy. Může to být způsobeno nedostatkem pohybu, stresem či užíváním hormonální antikoncepce.

Jak s ní zatočit

  • Pokud užíváte hormonální antikoncepci, zkuste ji vysadit nebo změnit za jinou, která bude pro vaše tělo přijatelnější.
  • Začněte se hýbat. Pohybem podpoříte nejenom spalování tuků, ale i látkovou výměnu. To má vliv na správnou funkci lymfy, vlivem čehož může vodová celulitida mizet. Nejlepší je zvolit aerobní cvičení.
  • Dobře zabírá také pobyt v sauně nebo v páře. Díky vyšší teplotě se kůže lépe prokrví a celulitida může i zcela zmizet. Saunování je však třeba kombinovat s prudkým ochlazením těla. Totéž můžete simulovat i v domácích podmínkách, kdy budete místa postižená celulitidou střídavě sprchovat teplou a studenou vodou.
  • Dopřejte si ruční nebo strojovou masáž. Rozproudíte tak lymfu a vyplavíte z těla toxiny. Výsledkem je lepší podpora látkové výměny, což opět může vést ke zmírnění projevů celulitidy.

Tuková celulitida

Tuková celulitida je poměrně běžná a je primárně vytvářená tukem. „Může být další fází otokové celulitidy, kdy se k hromadění vody přidává i hromadění tuků. Vznikají bolestivá zatvrdlá místa a pomerančová kůže," konstatovala terapeutka Jana Henemanová. S tukovou celulitidou se potýkají zejména ženy s nadváhou. Tukové buňky totiž dokážou až několikanásobně zvětšit svůj objem, což se projevuje i v místech s celulitidou. Kvůli tomu pak vzniká problém s prokrvováním.

Jak s ní zatočit

  • V prvé řadě upravte svou životosprávu. Vyřaďte z jídeníčku špatné tuky a cukr. Jezte více ovoce a zeleniny, mléčné výrobky a netučná masa. Konzumujte také pravidelně ryby.
  • Podobně jako u vodové celulitidy i v tomto případě vsaďte na lymfatické masáže, které skutečně fungují. Celé tělo můžete promasírovat kartáčem na šaty nebo speciální sisalovou rukavicí, a to každé ráno a večer. Nebo si zajděte na profesionální masáž k odborníkovi. Vše ještě podpořte vhodnými masážními oleji a krémy, ideálně s obsahem kofeinu, výtažky ze zeleného čaje či extraktem z kávových zrn.
  • Mezi osvědčené možnosti patří také ultrazvuk, anebo takzvaná rázová vlna.
  • Nezapomeňte ani na pohyb. O vysoce efektivním cvičení, díky kterému se rychle zbavíte nadbytečných kilogramů, jsme psali zde.

Zdroj info: MUDr. Josef Bourek, rehabilitace.info, tetadrogerie.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu