Otužování je moderní a prospěšné, ale ne pro každého

Zdraví 22. července 2021 | 08:59 — Marcela Plachá
Lidský organismus dokáže často překonat i nemožné. Bohužel ho ale stále více rozmazlujeme. Jednou z možností, jak celkově zlepšit svůj zdravotní stav včetně psychiky, je otužování. Někteří jedinci ho pojali za životní styl.
Další 3 fotografie v galerii
Studená voda osvěží, prokrví a zlepší imunitu i psychickou odolnost / Depositphotos

Zatímco v některých zemích lidé živoří či dřou od rána do večera, přibývá zemí, kde žijí lidé v blahobytu, nudí se, a přesto jsou velmi nemocní. Právě tam se stále více volá po návratu k přírodě, k naslouchání vlastnímu tělu a jednou z metod je i otužování. Rozhodně ale není vhodné pro každého.

„Chlad je váš vřelý, srdečný přítel,“ říká Holanďan Wim Hof, který má letos 62 let a přesto srší energií a elánem. "Zastavte se, dýchejte a udělejte z chladu svého přítele a učitele," zdůrazňuje tento ledový muž. Jeho cesta k ledu začala ve chvíli, kdy jeho manželka v roce 1994 spáchala sebevraždu. Zůstaly mu 4 děti a vůle vše zvládnout.

Praktikoval jógu, snažil se pracovat s dechem. A postupně začal s otužováním. Zjistil totiž, že když se v ledové vodě soustředí na hluboké dýchání, tělo se uklidní, mysl vyprázdní a dostaví se klid. "Mou misí je, aby byl každý člověk silný, zdravý a šťastný,“ říká a rozvíjí metodu speciálních dýchacích technik a kontrolovaného otužování.

Ovládnutí autonomního nervového systému

Autonomní nervový systém nelze ovládat vůlí. Přesto se zdá, že se to podařilo. Dr. Kenneth Kamler, který se podílel na testování Wima Hofa ve Feirnsteinském Institutu pro medicínský výzkum v roce 2007, na jeho adresu řekl: "Wim je schopný vydržet chlad, protože umí změnit fyziologii svého těla. Umí aktivovat schopnosti, které jsou u každého z nás nevyužité. Jeho teplota postupně poklesla o deset stupňů Celsia na úroveň, která je pro průměrného člověka neslučitelná se životem. Každopádně Wim byl schopen opět zvýšit svou tělesnou teplotu o šest stupňů Celsia pouze za pomoci meditačních technik. Tento výkon je v medicíně doposud považován za nemožný.“

Wim Hof díky nově nabytým schopnostem zvládl mimo jiné také výstup na Mt. Everest do výšky 6,7 km bez kyslíkové masky, pouze v šortkách a ponožkách, stanovil světový rekord pobytu v nádrži s ledem po dobu 1 hodiny 52 minut a 42 sekund, vystoupal na Mt. Kilimanjaro za 2 dny, opět pouze v šortkách, uběhl půlmaraton v namibijské poušti, v září a kompletně bez vody.

Jak být svým pánem

Pokud se chcete naučit vědomě ovlivňovat podvědomé reflexy a celé své zdraví, je nutné naučit se správně dýchat. Dechová cvičení je vhodné praktikovat hned ráno, s prázdným žaludkem, ideálně po probuzení. Je třeba vědomě dýchat, tedy nemyslet na nic jiného než na dech.

Poté se přesuňte do sprchy a dle vaší osobní preference a otužilosti se v celkem třech jednominutových intervalech s 30sekundovou pauzou sprchujte ledovou vodou. Kdo ještě není zvyklý, tak může nahradit tzv. kontrastní sprchou, kdy minutu teče horká voda a 30 sekund ledová voda.

Otužování není pro každého

Správné otužování trénuje naši imunitu a obrannou vrstvu energie. Na obecném doporučování otužování je problematické, že posilovat lze pouze to, co je. A pokud je někdo v deficitu a pustí se do otužování, tak si může ublížit.

Každý jsme jiný a nikdy nebude vše vhodné pro všechny. Otužování je ideální pro osoby, které mají dostatek energie, bývají hodně vidět i slyšet. Jsou to jedinci spíše se sklonem k plnoštíhlosti, kteří mají dost energie i tepla, bývají horkokrevní, stále v pohybu, trpívají na vyšší tlak, vyšší hladiny cholesterolu a tuku v krvi. Naopak nevhodné je otužování pro osoby v nedostatku. Bývají zimomřivé, bledší, štíhlé, nebo až se sklony k hubnutí. Často trpí na chudokrevnost a nízký tlak. Mnohdy jim chybí energie a po náročné aktivitě bývají dlouho unavení až vyčerpaní. O jednoduché metodě otužování pro začátečníky jsme psali zde.

Zdroj: TCMmingmenaktin.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu