Pokud moč zapáchá, je narůžovělá nebo zakalená, zpozorněte. Může jít o vážný zdravotní problém

Zdraví 30. srpna 2021 | 07:34 — Zuzana Procházková
Tak jako horečka nebo bolest krku je znamením, že se v našem těle něco děje, i další signály mohou poukazovat na zdravotní problémy. Jedním z nich je právě odér, barva nebo konzistence moči. Jak varovné příznaky rozpoznat a kdy vyhledat lékaře? Pro Medical News Today vysvětlil Doktor Harshil Matta.
Další 3 fotografie v galerii
Zápach, barva či konzistence moči můžou signalizovat onemocnění / Depositphotos

Někdy není od věci se po vykonání malé potřeby podívat do záchodu před jeho spláchnutím. Barva nebo odér moči dokážou napovědět mnohé o vašem zdravotním stavu. Signalizující je například zakalení, nepříjemný odér, barva.

Co ovlivňuje zápach lidské moči?

Existuje celkem 5 hlavních faktorů ovlivňujících zápach lidské moči. Jedná se o některé druhy jídla, zejména však chřest, cibule nebo česnek. Dále odér moči ovlivňují některé druhy pití, v největší míře káva a alkohol. Mezi další faktory se řadí zánět, dehydratace, léky či potravinové doplňky obsahující vitamin B6.

Jestliže zaznamenáte, že má vaše moč neobvyklý nepříjemný odér, pak zpozorněte a zamyslete se nad tím, zda to není způsobeno jedním z výše uvedených rizikových faktorů. V případě, že ne, pak možná tělo poukazuje na nějaký zdravotní problém. Zde je na místě vyhledat lékařskou péči, ideálně urologa, neboť se s největší pravděpodobností jedná o infekci močových cest.

Zaregistrovali jste zakalenou nebo narůžovělou moč?

V ideálním případě by měla být moč čirá, bez jakéhokoli zakalení. Právě přítomnost zakalení odkazuje na přítomnost krystalků fosforečnanu vápenatého nebo bakterií. U žen však zakalení moči bývá také často způsobeno poševním výtokem.

Barva zdravé moči je světle žlutá. V případě, že je moč téměř bez barvy, znamená to, že je tělo příliš zavodněno. Bezbarvá moč však v horších případech signalizuje cukrovku nebo selhání ledvin. V opačném případě, pokud je moč příliš žlutá, tak se jednak může jednat o dehydrataci, ale také o onemocnění žlučových cest.

Je však nutné dodat, že barva moči může být také ovlivněna červenou zeleninou nebo ovocem, jako je například červená řepa nebo ostružiny. Je však potřeba to nezaměnit s krví v moči, která má poté také narůžovělou barvu. Krev v moči znamená vážný zdravotní problém a je potřeba ihned dojít k lékaři.

Ani příliš časté močení není v pořádku

Pocit toho, že se vám chce stále na malou, v pořádku rozhodně není. Neustálé nutkání na močení je jedním z hlavních příznaků infekce močových cest. Děje se tak z důvodu podrážděného a zaníceného močového měchýře i trubice. Je potřeba zase vyhledat odbornou péči, neboť se zánět může dostat až do ledvin. Dále čtěte: Vkročte do podzimu stylově. Módní návrháři odhalili trendy, které ovládnou nadcházející sezonu.

Zdroj: medicalnewstoday.comhealthline.com, womenshealthmag.com, msdmanuals.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu