Jak CLA tuky pomáhají s hubnutím? Fungují jako rychlé spalovače, souhlasí odborníci

Ostatní 04. září 2021 | 09:05 — Mirka Malá
V poslední době se stále více mluví o konjugované kyselině linolové nebo také doplňcích obsahujících tuky CLA. Mají to být rychlé spalovače tuků, které pomáhají shodit kila navíc. A odborníci dokonce souhlasí.
Další 4 fotografie v galerii
Zbavte se tuku pomocí zdravých tuků / Depositphotos

Kyselina linolová je totiž nasycená vyšší mastná kyselina. Je samozřejmě úplně nejlepší přijímat ji do těla přirozenou cestou, tedy pomocí stravy, ale existují již doplňky, které tuto látku obsahují. Jsou to tedy přípravky, jež obsahují tzv. CLA tuky.

Jak tyto zdravé tuky pomáhají s hubnutím

Nutriční specialistka Lisa Richards říká, že "dieta plná zdravých tuků je současně plná prospěšných živin, které pomohou podpořit hubnutí. Naopak tím, že se vyhnete jídlům se špatným tukem, vyřadíte ze svého jídelníčku také mnoho nezdravých potravin a vysokokalorických, nízko výživných potravin, které vedou jen k nárůstu hmotnosti."

Zdravé tuky mají v těle další funkce, například pomáhají vstřebávat vitaminy A, D, E a K. Posilují imunitní systém, regulují tělesnou teplotu, vytvářejí pocit sytosti a regulují hormony. Tzv. polynenasycené tuky, o kterých je řeč, jsou považovány za esenciální tuky. Potřebujeme je pro zdraví a musíme je konzumovat z potravin. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a CLA patří právě mezi polynenasycené tuky.

Jinými slovy, tyto tuky vám mohou pomoci zhubnout, protože vás udrží déle syté. Pak je tu také samotné molekulární složení tuků CLA, které rovněž hraje roli při hubnutí. CLA zvyšují počet enzymů, které se podílejí na odbourávání tuků, což je závěr podpořený několika studiemi. Lisa Richards také upozorňuje na studii, jejíž  výsledky vedou k závěru, že CLA mohou zlepšit hubnutí zvýšeným spalování tuků v lidském těle.

Jak užívat CLA doplňky

Při zvažování kladů a záporů konzumace CLA pro spalování tuků odborníci doporučují pečlivé dávkování. Konkrétně dávka 3,4 až 6,8 g denně je účinná při hubnutí u lidí s nadváhou nebo obezitou. Pro lidi, kteří nemají nadváhu, je nejlepší přidat CLA do  stravy.

Doplňků s CLA olejem je sice na trhu celá řada, odborníci se ale shodují na tom, že většina z nich je vyrobena z chemicky upraveného rostlinného oleje. Pokud je chcete vyzkoušet, rozhodně si kupte pouze ty přírodní, při troše hledání se dají objevit, například v lékárnách.

Ideálně zvyšte příjem CLA tuků přímo ze stravy. Mezi takové potraviny patří mimo jiné losos, sardinky, pstruh, sleď, avokádo, olivový olej, ořechy, len, tofu a slunečnice. Dále čtěte: Oblíbená dieta, která je zdraví nebezpečná. Její dopady na lidské tělo jsou poměrně vážné.

Zdroj: Byrdie.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu